Рейтинг:
4.9 / 7 оценки

Село Медвен

село Медвен
слаб дъжд 27°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 27° 26 май 18° / 25° 27 май 17° / 24° 28 май 13° / 25° 29 май 12° / 21°
436м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 193
преглеждания за целия период 5317
Популярност на обекта в различни класации #31
Село Медвен се намира в район, в който всяко населено кътче пази духа на Възрожденския период. Само на 14 километра от Медвен се намира Жеравна, а на 13 е Котел. Много от къщите са обявени за паметници на културата, а някои от тях дори пазят по тежките си порти следите от черкезките брадви. Повечето са строени преди повече от 150 години. Тогава всяка къща се строяла близо до брястове. Те не се отсичали, а клоните им се ползвали за допълнителен покрив и хубава сянка. Всяка къща си имала по някоя недовършена стая. Това се правило заради поверието, че така стопанинът ще живее дълго.

Отскоро селото се радва и на интерес в сферата на селския туризъм. Това все пак е едно от наистина малкото места, на които можете да бъдете настанени в истинска възрожденска къща и да спите на съвсем автентичен миндер.

Покрай Медвен тече красивата река Медвенска. Близо до селото тя предлага живописна гледка – два водопада – Синия вир и Скоковете. Наблизо до Медвен атракция представляват и пещерите Ледница и Царевец.

Наблизо до селото има останки от стара римска крепост. Съвсем близо е и архитектурния резерват Жеравна, а на двайсет минути път от Медвен са Котел и Ичера – все места, които не бива да бъдат пропускани. В района се намира и резервата "Орлицата".
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Коментари

Станислав преди 2 години

Много красиво и автентично селце.Имах чувството,че съм нейде из 19 век.Посетете го.

Калинка преди 2 години

Ако искате да се потопите в истинска автентична българска атмосфера, това е мястото.

Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната