Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
1.0 / 1 оценка

"Пустата църква" - Камено поле

Северозападна България
силен дъжд 26°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 29° 26 юни 19° / 28° 27 юни 19° / 30° 28 юни 20° / 27° 29 юни 16° / 27°
349м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 73
преглеждания за целия период 1564
Дата на публикуване 13.05.2015г.
"Пустата църква" се намира североизточнот от Камено поле, в полята след първия селскостопански двор, вдясно от шосето за с. Даршан. Местните легенди свързват построяването на храма с цар Иван Асен II, много е вероятно в това да има известна истина, имайки се предвид близостта на средновековната крепост "Калето", която може би е била свързана с църквата.

Старинната черква прави впечатление с размерите си, които се открояват спрямо тези на други църкви строени през същата епоха, от която е разглежданият паметник. Тя е еднокорабна, едноапсидна, с притвор сграда и с полуцилиндрично сводесто покритие. Градена е от камъни споени с хоросан,в зидарията са използвани и дървени сантрачи (сега липсват). Покривът е двускатен с каменни плочи. Вероятно някога целият храм отвътре е бил изписан със стенописи, за което свидетелстват неразличимите фрагменти на източната стена в притвора, където по канон трябва де е била разположена композицията "Страшният съд".

Днес средновековната черква край Камено поле се намира в доста окаяно състояние, мълвата за заровено съкровище на това място е привлекло вниманието на иманярите, които с вандалските си действия са спомогнали не малко за унищожаването на старината. Обекта е подходящ за посещение в комбинация с други забележителности в района.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта
Добавено в любими:
ДесиславаTony

Коментари · 1

Kostadinka преди 2 години

Хора не се лъжете да ходите.Не си заслужава да се ходи. Намира се в "нищото",до там се стига по един почти изоставен път.Дори няма кои да ти обясни как да стигнеш,за дупките и рушащият асфалт няма да коментираме.Най- лошото е през лятото - има много усойници и пепелянки от които може да бъдете ухапани.Наблизо се намира Божия мост край село Лиляче - е там ще унемеете от красота,тишина и природа.Място което няма как да не се посети.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо