Рейтинг:
4.5 / 62 оценки
Места за хапване наблизо

Пещерата "Бачо Киро" Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Габрово
ясно небе 13°C
5 дневна прогноза
днес 6° / 13° 20 окт 6° / 16° 21 окт 7° / 19° 22 окт 10° / 20° 23 окт 11° / 20°
331м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 151
преглеждания за целия период 65432
Дата на публикуване 30.08.2012г.
"Бачо Киро" е една от най-интересните пещери, сгушена сред вековни скали. Кръстена е на героя от Априлското въстание Бачо Киро, който се укривал в тайните й лабиринти. Намира се на 4км от Дряново, близо до Дряновския манастир и само на 50м от водната пещера "Андъка". "Бачо Киро" има модерно ефектно осветление, което ще ви разкрие по неповторим начин подземното й царство. Тук ви очакват много изненади - от внушителен готически храм и синтров водопад във формата на трон до истински мидени черупки. Приемната зала на пещерата пък е едно от най-желаните места за сватбени церемонии. Ще бъдете пленени от романтика, красота и още нещо!

Ако досега не сте се губили никъде, имате шанс да го направите в "Бачо Киро"! Пещерата е сложен 4-етажен лабиринт от галерии и разклонения с обща дължина около 3600м. Но не се плашете, пещерното ви пътуване ще бъде съпроводено от опитен екскурзовод. Температурата тук рядко надвишава 13°C, така че си вземете връхна дреха и се наслаждавайте на разходката. Трябва само да си изберете маршрут - късия или дългия. Разбира се, ние ви препоръчваме да изберете втория.

И ето, че пътешествието започва! През нисък вход ще попаднете в голямо Преддверие, което достига 20м височина. Интересно е да знаете, че тук е открито селище, което датира от средния и късния палеолит от 50 000г пр.Хр. Останките включват жилища и огнища, както и различни оръдия на труда, направени от кости. В пещерата е открит и скелет на мечка, висок 3м. Част от находките може да разгледате в музея на Дряновския манастир.

В края на Преддверието таванът образува тунела "Арката". Южно от него ще видите как пещерната галерия добива форма на готически храм и образува Дъждовната зала. Спрете за миг, за да се полюбувате на Мечата пързалка и синтровото образувание Медузите. След това разходката ви продължава през централната зала, където ви очаква фигурата на Поп Харитон - един от героите на Априлското въстание. Следват го Самотният сталактон и Залата на езерата. Тук се намира и т.нар. Чистилище. То представлява тесен процеп, през който трябва да преминете в легнало положение. Според поверието, колкото по-лесно преминете през него, толкова по-малко са греховете ви.

След тесния коридор пред вас ще се разкрие живописният синтров водопад, наречен Тронът. Различно дебели сталактони, обагрени в жълти и снежнобели тонове, ще грабнат вниманието ви в следващата Конгресна зала. И ето, че достигаме до най-красивата - Приемната зала. Входът й е гордо охраняван от каменен орел с разперени криле. Това е мястото, където не една жена е сбъднала мечтата си за приказна сватба. Ако си падате романтици, може да се замислите над идеята.

Само на 50м от "Бачо Киро"може да посетите и водната пещера "Андъка". Интересен факт е, че във входната й зала е изградена пречиствателна станция, която до 1979г е снабдявала Дряново с питейна вода.

Времето неусетно ще си отлети, а на вас ще ви се прииска да разгледате и Дряновския манастир. Един от вариантите е да отседнете в хижа "Бачо Киро", която е на 300м от пещерата.
Прочети още
Сподели този обект:
Цени:

Къс маршрут: Възрастни - 5.00 лв.; Деца, студенти, пенсионери - 3.00 лв.; Инвалиди - 1.00 лв. Дълъг маршрут: Възрастни - 8.00 лв.; Деца, студенти, пенсионери - 5.00 лв.; Инвалиди - 2.00 лв.

Работно Време:

Ноември - Март: 10:00 - 16:00 ч.
Април - Октомври: 09:00 - 18:00 ч.

Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 31

покажи по-стари коментари
Иван преди 5 години

Разрешено ли е снимането?

Димитър преди 6 години

Хареса ми има какво да се види

Rusi преди 6 години

преди 2 дни бяхме там...и билета е 3 лв не 1..поправете се

Даниела преди 7 години

Много е красиво!

Велин преди 7 години

Не препоръчвам кратката обиколка! В същност - не е обиколка, тъй като на връщане се минава по същия къс маршрут, по който се стига до края на "обиколката"!?! Прехода в двете посокитне ми отне 10-15мин., а не както е отбелязано пред входа на пещерата 25-30мин.

Iordan преди 8 години

невероятна е трябва да се види

Анелия преди 8 години

Много хубава забележителност.

Мариета преди 9 години

Препоръчвам!

Tanya преди 9 години

Интересна пещера. Има обиколка за ентусиасти и "кратка обиколка". Препоръчвам!

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за хапване наблизо

Хапване и музика на живо! Свински карета с гриловани зеленчуци и пържени картофки, плюс салата по избор
Валидност на ваучера:
от 12 Октомври до 20 Ноември 2021г.
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още