Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0

Паметник на Стоил войвода - с.Близнец

село Близнец
слаб дъжд 28°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 29° 16 юни 19° / 29° 17 юни 18° / 30° 18 юни 19° / 29° 19 юни 17° / 28°
243м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 13
преглеждания за целия период 466
Дата на публикуване 16.09.2017г.
Стоил Войвода, чието истинско име е Стоил Иванов Учков, е български революционер. Роден е през 1841 или 1842 г. в село Енджекьой.

През 1864-1873 г. бил овчар в Добруджа. През 1873 г. се завръща в родното си село. Сформира малка хайдушка чета във Башовската гора. От там прави набези към Варна и Балчик. Дружината му се увеличава и той се прехвърля в Котленския балкан. Преоблечени в турски дрехи, а една част от четниците като роби с вързани на гърба ръце, минават през Котел, без никой да открие измамата, и продължават към Сливенския балкан.

През 1875 г. емигрира в Гюргево, Румъния. Там се свързва с революционната емиграция. Определен за помощник, апостол на Иларион Драгостинов и войвода на чета във Втори Сливенски революционен окръг по време на Априлското въстание през 1876 г.

Подпомогнат от Кондьо Кавръков, Михаил Гаджалов и др., изградил лагер в Стара планина в местността Кушбунар, където били пренесени оръжия, боеприпаси и храна, и който трябвало да бъде сборен пункт и изходна база на сформираните чети.

Паметник на Стоил Войвода (Сатма чешма)
Голяма вреда на движението нанесъл пристигналият от Влашко деец на БРЦК – Петър Топалов, който убеждавал сливенските революционери да изчакат четата на Таньо Стоянов от Влашко. След тази агитация мнозина дейци се отказали от въстание. За да избегнат провал на делото, апостолите Иларион Драгостинов и Георги Обретенов решили да вдигнат бунта незабавно. След избухването на въстанието към четата на Стоил войвода се присъединява четата на Драгостинов и Обретенов. Дружината, към която се включват още въстаници, наброяваща вече 72-ма души, води няколко тежки сражения с турските потери, тръгнали по следите им след падналия сняг.

На 10 май четата води бой при село Нейково (Котленско), където Стоил Войвода е ранен, а знаменосецът Стефан Серткостов е убит. Знамето се поема от Стоил Войвода. На чело на останалите 4-ма въстаници, Стоил Войвода е повторно ранен и остава между селата Близнец и Бинкос, Сливенско. На 13 май в местността Чешме, при село Бинкос е заловен от потеря и убит.

Ежегодно на лобното място на войводата, източно от с. Близнец, се организира поклонение в негова памет и в памет на четата му.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта
Посетено от:
Румяна

Популярни оферти

Nastani.bg Chateau Windy Hills - нощувка със закуска
1 нощувка 2 30лв/ден
Grabo.bg Релакс край Сливенски минерални бани! Нощувка със закуска и вечеря за двама
8 бр. 1-2 нощувка 88:88:88 2 25лв/ден
Валидност на ваучера:
от 29 Май до 29 Юли 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Вкусно хапване на брега на язовир Жребчево! Плато с фалафели, плюс пържени картофки и чеснов сос
5 бр.
Валидност на ваучера:
от 3 Юни до 3 Юли 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо