Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.8 / 4 оценки
Места за нощувка наблизо

Музей на киселото мляко - Студен извор

Софийско
слаб дъжд 23°C
5 дневна прогноза
16 юни 20° / 23° днес 15° / 24° 18 юни 14° / 25° 19 юни 14° / 25° 20 юни 14° / 25°
804м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 88
преглеждания за целия период 3233
Дата на публикуване 22.07.2014г.
Музеят на киселото мляко се намира в село Студен извор, община Трън. Музеят е открит на 29 юни 2007г и разказва историята на един от най-популярните символи на България - киселото мляко. Специално място в експозицията на музея е отделено на д-р Стамен Григоров - откривателят на бактерията "Бактериум Булгарикум", която предизвиква квасенето на млякото и специфичния му вкус.

В Музея на киселото мляко, посетителите могат да научат повече за процеса на ферментиране на млякото и на какво се дължат невероятните му вкусови качества. На първия етаж на музея е разположена експозиция с интересни предмети, използвани за приготвянето и съхранението на кисело мляко и млечни продукти в домашни условия. Сред тях са "рукатка" - гърне от глина с дръжка, което е служело за пренасяне на ръка. Друг интересен съд е "бучката", в която се е биело масло. Част от експозицията на първия етаж са и женски носии от района на Трън, а също и предмети от бита, характерни за ХІХв.

Експозицията на втория етаж включва предмети и макети, демонстриращи промишленото производство на киселото мляко. Макетите показват какви са стъпките за производство на млякото и как то достига до трапезата ни. Големи информационни табла, окачени на стените, обогатяват знанията, които посетителите получават от беседата.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Вход за възрастни: 2лв; учащи и пенсионери: 1лв

Работно Време:

Сряда-Неделя: 09:00-18:00ч

Телефон:

0888 794 461; 0878 271 134

Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 2

весела преди 5 години

Самият град Трън е много красиво място. Бяхме на празника на киселото мляко.Наблизо е скалният параклис Св.Петка, а само на няколко километра - Бусинци, с известната школа за керамика - втората по значимост след Търновската. Там има изключително интересен музей и много компетентна уредничка

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още