Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо

Мегалитното светилище Мала Гарваница

Софийско
слаб дъжд 23°C
5 дневна прогноза
днес 12° / 25° 21 юни 13° / 25° 22 юни 14° / 25° 23 юни 15° / 26° 24 юни 15° / 22°
875м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 45
преглеждания за целия период 1330
Дата на публикуване 08.07.2015г.
Мегалитното светилище Мала Гарваница се намира на около 6км югозападно от с.Берайнци. To e изградено на северния планински скат върху скалния масив и под него. На западния откос на скалата е изрязан диск с диаметър 0,80м. На терена под скалния масив в миналото са разкривани керамични съдове от сивочерна и кафява глина с пластична украса. Едни от тях били пълни с пепел. Скалният масив Мала Гарваница дълги години е използван като каменна кариера и днес дебел пласт от каменен трошляк покрива целия терен. Изрязаният диск дава основание на археолозите да го свържат с култа към Слънцето и да предположат, че на това място е имало светилище, което е било свързано със подобните му култови съоръжения на територията на Западна България.

В близост до с.Берайници в местността "Плоча" при т.нар. Голяма Гарваница – на около 6км от землището на сегашното село има останки от друго праисторическо култово съоръжение. Археологически материали около паничката липсват, но близкото ѝ местоположение до соларния диск от м. Мала Гарваница безспорно свидетелства за връзка между двете съоръжения, които са свързани със соларния култ.Култовите съоръжения край с.Берайнци са свързани с Праисторическото селище от местността Завой, останки от което са открити от археолозите непосредствено до селото в северна посока.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Мартин преди 3 години

Уникално място и уникално село! В селото е първото училище в Знеполе създадено през 1778 година, има и средновековна църква(останали са руйните на църквата) както и много други исторически забележителности.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо