Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.5 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо

Музеен комплекс "Бусинска керамика" - Бусинци

село Бусинци
ясно небе 24°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 25° 28 юни 11° / 21° 29 юни 8° / 20° 30 юни 9° / 22° 01 юли 12° / 26°
806м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 55
преглеждания за целия период 4388
Дата на публикуване 17.10.2014г.
Село Бусинци се слави от векове със своята керамика. По време на Възраждането, местната Бусинска школа е достигнала разцвета си, а в селото, в почти всяка къща, са се въртели грънчарски колела (над 300). В Бусенци се е намирало и първото българско училище по керамика.

Музеят на бусинската керамика е етнографски музей в центъра на селото, представляващ комплекс с модерна архитектура открит в 1982г. и включващ "Музейна сбирка на бусинската керамика" с музейна и изложбени зали, плюс работни ателиета и малка хотелска част за провеждане на национални и международни пленери и срещи на художници и занаятчии. Музея представя уникалната бусинска грънчарската традиция в развитието ѝ от ХVII век до съвременното изкуството на художници-керамици. Етнографската експозиция е разположена в 2 зали, където могат да се видят над 200 оригинални експоната традиционна бусинска керамика от стари майстори, както и модерна керамика в духа на бусинските традиции от съвременни художници.

Бусинци е един от най-старите центрове на грънчарство в България. Тук е създадена известната Бусинска керамична школа, чиито корени се губят далеч във времето и произведенията ѝ може да се считат за пряк продължител на традициите на средновековна българска грънчарска школа. В края на XIXв Константин Иречек в своите "Пътувания из България", характеризира селото, като център на особена грънчарска индустрия, която по форма и орнаментика е много стара.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Работно Време:

Сряда - Неделя: 9.00ч - 18.00ч
Почивни дни - Понеделник и Вторник

Телефон:

Кметство: 0884 979713

Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Джулая преди 3 години

Не ми хареса това, че на едно място са изложени както автентични керамични изделия (или поне техни репродукции), така и съвременни изчанчени изделия, правени от курсисти. Уредничката не е от най-любезните...

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо