Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Мавзолей на Антим I - Видин

Видин
ясно небе 27°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 30° 10 юли 17° / 32° 11 юли 18° / 32° 12 юли 19° / 28° 13 юли 14° / 24°
преглеждания за последните 30 дни 15
преглеждания за целия период 1023
Дата на публикуване 26.09.2017г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Мавзолей на Антим I - Видин" за още по-богато съдържание.
Мавзолеят на Антим I е гробницата във Видин на Антим I - първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия, видински митрополит, председател на Учредителното народно събрание и на Първото велико народно събрание, положил основния камък в изграждането на Шипченския паметник, завещал цялото си състояние за изграждането на катедралния храм "Свети Димитър".

Намира се в двора на Видинската митрополия в квартал Калето. Обявен е за паметник на културата с ПМС 84 от 31.12.1975 г.

След смъртта на екзарх Антим I (1888) той е погребан в църквата "Свети Николай". Видинският митрополит Неофит учредява (1923) фонд за събиране на средства за издигане на мавзолей-паметник над гроба му. Проектиран е от арх. Илия Попов, строителството е завършено на 16 септември 1934г. Мавзолеят е открит на голям обществено-църковен празник в присъствието на целия Свети синод, на цар Борис Трети и брат му княз Кирил Преславски.

Сградата е квадратна, каменна, наподобяваща църква. На куполовидния покрив (от бял врачански камък) са изградени прозорци. Над входа е изработен мозаечен портрет на екзарха. Отвътре е изографисан със стенописи. В центъра на помещението е разположена седяща скулптура на Антим I в кресло, с було и енголпие на гърдите, изработена от скулптора Иван Дудулов. В подземието се намира саркофагът с тленните му останки.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Ив на 29 септември 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо