• Скален мегалитен комплекс в местност "Кулата"
  • GPS Координати: 42.56529280, 24.34708180
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо

Скален мегалитен комплекс в местност "Кулата"

Стрелча
облачно 3°C
5 дневна прогноза
днес 1° / 4° 06 дек 2° / 3° 07 дек 1° / 1° 08 дек 0° / 4° 09 дек 0° / 4°
932м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 81
преглеждания за целия период 3920
Дата на публикуване 07.07.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Скален мегалитен комплекс в местност "Кулата"" за още по-богато съдържание.
Скалният мегалитен комплекс в местността "Кулата" се намира в Община Копривщица, на 7км южно-югозападно от гр. Копривщица и на 12км северно-североизточно от гр. Стрелча.Комплексът е имал важна роля в мито-ритуалните практики на древните траки.

Същинската част на светилището е разположена върху голям скален блок. Сравнително малко по размери, то впечатлява с архитектурните си решения. От северната му страна е разположено голямо вкопаване тип "казан". Пред него е оформена "пиростия" - съоръжение, свързано с гадателски практики и с мита за Дионис. Скално изсечена арка, оформена от един монолит, е единствената от такъв тип на територията на Стрѐлча от известните досега. Кулминацията на светилището е скален трон, поставен върху 2 игловидни скали, с приблизително кръгла форма.Източната му част е оформена седалковидно. Ако човек седне на трона пред очите му се разкрива гледка обхващаща целият южен хоризонт на 180 градуса като в далечината се синеят склоновете на Родопите и Рила.

На по-ниското ниво около трона е оформена пътека, която обхожда подножието му. Интересен е фактът, че тронът както и арката са ориентирани към изгрева на пролетното слънце, което загатва, че мястото не е случайно и е служело за провеждане на езически ритуали, свързани с възраждащата се природа. На север пътеката се разширява в площадка, която стъпаловидно слиза към подножието на масива. Площадката и околните скали са осеяни с вкопавания с правилни форми, които не будят съмнение за изкуствения им произход. В южното подножие на трона пътеката преминава под скална арка, която сякаш е изсечена в скалата.

На юг от основния скален масив, на сравнително добре оформена скална площадка, се намира изправен скален стълб, т.нар. менхир. Скалните масиви около него също са прорязани от изкуствени вкопавания. На семантично ниво менхирът се разглежда от учените един от най-старите символи на мъжкото начало и на Слънцето. Менхирите също се считат за едни от най-старите астрономически уреди използвани за наблюдение на небесните тела и за промяната на сезоните.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Препоръчани продукти

Коментари · 1

Даниела преди 2 години

Страхотно, магическо и странно място, трябва да се посети.nМалко трудно се налучква начинът на изкачване, заобиколен е, но децата го откриха.nНаправи ни впечатление, че горе на скалното светилище няма акустика. Когато някой е горе не може да чуе ако му викат от долу. дори на 10 метра разстояние.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още