Рейтинг:
4.5 / 27 оценки
Места за нощувка наблизо

Крепост Цепина

Пловдивско
предимно облачно -2°C
5 дневна прогноза
днес -7° / -1° 08 фев -7° / -1° 09 фев -7° / 0° 10 фев -6° / 2° 11 фев -4° / 3°
1050м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 49
преглеждания за целия период 12356
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Крепостта Цепина се намира на няколко километра северозападно от родопското село Дорково. Крепостта е една от най-посещаваните исторически забележителности в този дял на Родопите. Тя е разположена на конусовидно възвишение, на 1136м н.в.

Тук при археологически проучвания са открити останки от тракийско селище, основите на няколко църкви, водохранилища, базилика, жилища и некропол. В сегашния си вид крепостта е построена между ХІ и ХІІІ век. Руски учен византолог проучва крепостта още в 1979г и открива уникален мраморен релеф на апостолите Петър и Павел. Днес ценната находка се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург.

Според историческите източници тази твърдина е била седалище на деспот Алексий Слав, племенник на цар Калоян (управлявал 1197 – 1207г). Той бил владетел на Родопите през ХІІІ век, а по негово време планината била наричана Славиеви гори. Съществува легенда, според която деспотът се оженил за Изабела, дъщерята на латинския император Хенрих. След сватбата Алексий Слав отвел своята съпруга в крепостта, а тя, като видяла високите зъбери и мрачните гори, възкликнала на френски: "Боже мой, тук сигурно ще бъде моят гроб!". Майката на Слав, Тамара, не разбрала думите на своята снаха, но решила, че е благословия и възкликнала в отговор: "Амин, дай Боже!". Скоро след това младата жена се разболяла и починала, като помолила да бъде погребана на близкия връх, за да може сутрин, когато слънцето изгрява, първо нейния гроб да огрява. Скоро след това Алексий Слав преместил своята резиденция в Мелник. В близост до крепостта се намира хижа "Цепина".

Друга легенда разказва как Цепина била превзета от турците през XIV в. – с предателство. Според преданието нападателите хванали малко дете и заплашили майка му, че ще го убият, ако не им каже как да преминат крепостните стени. Уплашената жена ги посъветвала да прекъснат водоснабдяването и да минат през тръбите.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 11

покажи по-стари коментари
Stanimir преди 2 години

Чудесно място с божествени гледки във всички посоки. Който се качи на пролет ще види наоколо поне 10 нюанса на зеления цвят. Самата крепост е малка, но интересна и си заслужава посещението.

Мими преди 5 години

Много красиво , особено есента , когато е осеяно с минзухари- кърпи кожухчета !

Станислав преди 5 години

Самата крепост или руините които са останали от нея,не е нещо кой знае какво.Но гледките от горе,са уникални.

Ivan преди 6 години

Чудесен път до х. Цепина. От там 10-тина мин. пеша нагоре до крепостта. Страхотна гледка, особено при ясно време. За съжаление крепостта не е особено поддържана и, както може да се очаква, простащината се е проявила с пълна сила, като има фасове, бутилки и т.н. Заслужава си да се отиде и да се види поне веднъж.

П.С. Намира се над село Дорково, а не Ракитово!

Нина преди 7 години

Лесна за намиране благодарение на обозначотелноте табели по целия път. За жалост, обаче останах неприятно изненадна от занемарения вид на самата крепост. Цялата обрасла в растителност , непочистени отрязани клони и доста липсващи надписи.

Ангел преди 7 години

Готино е там. И не е Пловдивска област, а Пазарджишка.

Гергана преди 7 години

Хубав път, кратка пътечка до самата крепост. Но е объркващо, че пише Ракитово а е до с. Дорково където се намира и Плеоценския парк.

Мая преди 8 години

В описанието е посочено местонахождение гр. Ракитово, което е на около 10 км от крепостта :)
Тя се намира над с. Дорково.

Елена преди 8 години

Много е красиво, препоръчвам да се види.

Лъчезар преди 8 години

Красиво място. Има добър път до крепостта. Няма вход.

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Bulgaria DropView на 01 февруари 2023
Докладвай
Видеото е добавено от: Румен Димитров Стоилков на 25 август 2021
Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 29 декември 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още