Крепост "Перистера" - Пещера

Днес
-8° / 9°
ср, 29.03
-6° / 12°
10°
чт, 30.03
-4° / 13°
12°
пт, 31.03
1° / 14°
14°
сб, 01.04
2° / 16°
16°
Рейтинг:
4.1 / 6 оценки
Източник:
Сподели този обект:
Добавено
в любими от:
Vip-bodi SiderovaИрина КочеваMaria Momneva+34
Потребителска активност:
Мария добави в любими преди 5 дни
Елена Сабо поиска да го посети преди седмица
Denica Uzunova поиска да го посети преди седмица
Борко Недев поиска да го посети преди 3 седмици
Люси поиска да го посети преди месец
Минчо Минчев отбеляза, че го посети преди месец
Бисер отбеляза, че го посети преди месец
Mariyana поиска да го посети преди месец
Ewani Mollova отбеляза, че го посети преди месец
Диляна Георгиева поиска да го посети преди месец
Места за нощувка наблизо
Заведения наблизо
Хълмът, на който е разположена крепостта, е известен като "Света Петка", а името Перистера (гълъб, гълъбово място) е споменато за първи път от Иван Попов в неговото изследване "Страници из миналото на Пещера". За произхода на името на крепостта е съхранена следната легенда: "Когато през 313 година във Византийската империя било въведено християнството, местните обитатели трябвало да изберат на кой от хълмовете в околността да изградят своята църква. Така от хълма "Света Петка" литнало ято гълъби".

Археологическото проучване е позволило да се изясни почти изцяло историята на хълма Света Петка. В най-високата част на възвишението са групирани камъни с различна големина, от които един е с формата на гълъб. Този факт дава основание да се предположи, че мястото е било известно като свято още на траките, който са го превърнали в светилище.

Крепостта "Перистера" заема целия хълм "Св. Петка" и има ясно обособени цитадела, вътрешен град и подградие, разположени на площ от около 15дка. За сега са изяснени и реставрирани крепостните стени на цитаделата и на вътрешния град. Вероятно подградието е частично застъпено от съвременните улици и сгради на Пещера, включително и от пътя Пазарджик – Пещера, където е имало порта с арка, непосредствено източно под крепостта.

Укрепената площ на крепостта е с форма на елипса, с ориентация по дългата ос СИ–ЮЗ, дължина 94м и широчина на крепостта 37м. Денивелация от ЮЗ на СИ е 5м, а най-висока точка на крепостта е на 494.6м. Крепостните стени, които са с дължина 253м, ограждат пространство от 2895кв. м. Те са градени от големи ломени камъни споени с хоросан, а дебелината им достига до 3м, което дава основание да се предположи, че стената е била висока поне 14м. Преди реставрацията крепостните стени са били запазени на височина до 2.60м. По дължината на крепостната стена има шест кули: три правоъгълни, една триъгълна и две църквообразни. Последните са изключително интересни. Това са кулите, които охраняват североизточния и югоизточния ъгли на цитаделата.

Интересна е северната порта на цитаделата, която е претърпяла поне две преустройства. Първоначално входът е бил на линията на куртината (крепостната стена), непосредствено до северозападния ъгъл. Вероятно е имало надвратна кула с правоъгълна форма, издадена към юг. По-късно, може би в началото на VІв, е изградена мощна правоъгълна кула, с дължина запад – изток 11,30м. На източна крепостна стена, северно от фасадата на югоизточната кула-църква, е оформен друг вход на крепостта.

Съвременната архитектурна реконструкция на укрепителната система на цитаделата на "Перистера" изцяло се основава на резултатите от археологическо проучване, като се придържа към автентичния вид на късноантичното съоръжение.
Прочети още
Оставете коментар и оценка
28/03/2017
Коментирай 500 символа
Petq преди 6 месеца · сподели във Facebook

Много красиво място с прекрасна гледка...трябва да се посети

Сузан преди 1 година · сподели във Facebook

Добре възстановена,чудесна гледка и прекрасна паркова част и всичко свършва дотук....липсва идеята за мястото,няма достатъчно информационни табла,никакво усещане за духа на мястото,никакви музейни експонати,има какво да се желае още и то много

Елена преди 2 години · сподели във Facebook

Наистина заслужава да се види! Прекрасна забележителност, добре възстановена, чудесна природа и гледка към града и околностите и атракцията с доспехите е супер.

Владимир преди 2 години · сподели във Facebook

Ако имате възможност посетете крепостта, заслужава си да се види.

Николай преди 2 години · сподели във Facebook

Супер забавно е в една от стаите в която може да се облечете като древни войници.

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо