Рейтинг:
4.4 / 7 оценки
Места за нощувка наблизо

Kрепост "Мисионис" - Търговище Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Търговище
предимно облачно 12°C
5 дневна прогноза
днес 0° / 13° 29 ное 5° / 10° 30 ное 2° / 6° 01 дек 0° / 1° 02 дек -1° / 4°
392м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 143
преглеждания за целия период 10901
Популярност на обекта в различни класации #88
Дата на публикуване 21.08.2014г.
Това е първообразът на гр. Търговище. Датира от периода на ранновизантийската и средновековната българска история (ІV-VІ, ІХ-Х, ХІІ-ХІVв). Намира се в м. Парка, на 7км югозападно от гр. Търговище, и на 1 километър ход пеша от първокласен път София –Варна, в прохода “Дервента”, върху възвишение на Преславска Стара планина. През 60-те години на ХХ в. са разкрити руините на крепост, разположена на площ от 19 дка, която местно предание свързва с победата на хан Крум над византийския император Никифор. Крепостни стени с кули, две базилики (V-VIIв), раннобългарско селище (ІХ-Хв), порта на късносредновековната крепост (ХІІ-ХІVв) бележат началото.

Възобновените археологически проучвания на крепостта и нейните околности през последното десетилетие изцяло преобърна представите за старината. Вместо обикновена стражева крепост, тук възкръсна средновековен град – голям и цветущ, търговски и духовен християнски център, съществувал от началото на ІV до края на ХІVв.

Укрепленията обграждат 120 дка площ, а при разцвета си през ХІVв градът се разпростира на 700 дка. В продължение на десет века Мисионис играе ключова роля в търговията на ранна Византия и българската средновековна държава, със значение за отбраната на българските столици Велики Преслав и Велико Търново. Процъфтяващият град е безмилостно ограбен, разрушен и опожарен от османските завоеватели в края на ХІV век. Заглъхва историческия спомен за него. Едва в края на ХХ век паметта за гр. Мисионис е възкресена и заживява отново в съзнанието на хората. Днес находките от проучванията на гр. Мисионис са показани в постоянната Археологическа експозиция на Регионалния исторически музей – Търговище.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Препоръчани продукти

Коментари · 4

Kalina преди 4 години

Невероятно място за разходка сред природата, изпълнено с много история! Заслужава си да бъде посетено :)

Снежана преди 3 години

Който му се катери, себе си ще намери - уникална флора!

teodora преди 3 години

Не си заслужава даваш 5лв катериш стигаш до върха и се загубваш няма една тебела и незнаеш накъде да катвриш.Аз се загубих и се отказах никога повече

teodora преди 3 години

Не си заслужава даваш 5лв катериш стигаш до върха и се загубваш няма една тебела и незнаеш накъде да катвриш.Аз се загубих и се отказах никога повече

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Кирил Желев-Чиро на 22 юни 2020

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още