Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Крепост Чуката - Коларово

село Коларово (Област Благоевград)
силен дъжд 21°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 21° 21 юни 15° / 25° 22 юни 16° / 26° 23 юни 17° / 25° 24 юни 16° / 24°
505м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 31
преглеждания за целия период 798
Дата на публикуване 27.03.2017г.
Местността Чуката се намира на 250 м. югозападно от с. Коларово. Сондажни проучвания в крепостта Чуката при с. Коларово показаха, че този археологически обект има дълъг период на обитаване. Най-ранните следи би могло да се свържат с тракийската епоха, но липсва сигурна информация за същността на съоръженията от това време.

Стратегическото положение на хълма на входа на пътя към прохода Демир Капия/"Желязна врата" вероятно е обусловило още от дълбока древност военните функции на обекта. Това е била една от крепостите, които Юстиниан І изгражда при мащабните му строителни мероприятия към средата на VІ в. Тя е била част от укрепена линия в северните склонове на Беласица, която преграждала пътя на славяните по долината на Струма към Беломорието и Солун. Към края на Първото българско царство е възстановена и включена в укрепителните съоръжения на Самуил в долината на р. Струмешница.

Обитаването на Чуката продължава и по-късно, като откритите материали показават, че към средата на ХІІІ в. има опожарявания. Най-късните материали се свързват със ХVІІ в. и свидетелстват, че дори и след османското завоевание животът тук е продължил, може би не с функциите на укрепление, а като начален пункт на коларския път към билото на Беласица и прохода Демир Капия. Коларският път през планината е дал и името на селото в подножието – Коларево, днес Коларово.

Към днешна дата в местността могат да се видят основи на стара черква, но руините не са експонирани добре за целите на туризма. Традицията е местните хора да се качват на обширната поляна в местността на втория ден на Великден за надборване с яйца и веселие. Има изградена дървена беседка. Наличие на туристическа маркировка: Намира се в близост до маркирана със зелено пътека от с.Коларово към х.Лопово и е обект от тематичния маршрут "Пътуване в историята".
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта
Посетено от:
Дияна
Искат да посетят:
ПиринПTonyМаринМ

Популярни оферти

Grabo.bg Екскурзия до Италия и Швейцария! 5 нощувки със закуски, плюс самолетен транспорт и възможност за екскурзия с "Шоколадовия влак"
4 бр. 5 нощувки 88:88:88 София 148лв/ден
Валидност на ваучера:
от 18 Май до 25 Юни 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Ранни записвания за Дубай! Екскурзия с 4 нощувки със закуски, плюс самолетен билет
4 бр. 4 нощувки 88:88:88 София 158лв/ден
Валидност на ваучера:
от 28 Май до 11 Октомври 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Ранни записвания за екскурзия до Дубай! 7 нощувки със закуски, плюс самолетен транспорт
2 бр. 7 нощувки София 124лв/ден
Валидност на ваучера:
от 30 Май до 11 Октомври 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо