Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Крепост Чуката - Коларово

село Коларово (Област Благоевград)
ясно небе 30°C
5 дневна прогноза
днес 20° / 32° 12 авг 21° / 33° 13 авг 21° / 32° 14 авг 20° / 32° 15 авг 19° / 32°
505м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 30
преглеждания за целия период 1227
Дата на публикуване 27.03.2017г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Крепост Чуката - Коларово" за още по-богато съдържание.
Местността Чуката се намира на 250 м. югозападно от с. Коларово. Сондажни проучвания в крепостта Чуката при с. Коларово показаха, че този археологически обект има дълъг период на обитаване. Най-ранните следи би могло да се свържат с тракийската епоха, но липсва сигурна информация за същността на съоръженията от това време.

Стратегическото положение на хълма на входа на пътя към прохода Демир Капия/"Желязна врата" вероятно е обусловило още от дълбока древност военните функции на обекта. Това е била една от крепостите, които Юстиниан І изгражда при мащабните му строителни мероприятия към средата на VІ в. Тя е била част от укрепена линия в северните склонове на Беласица, която преграждала пътя на славяните по долината на Струма към Беломорието и Солун. Към края на Първото българско царство е възстановена и включена в укрепителните съоръжения на Самуил в долината на р. Струмешница.

Обитаването на Чуката продължава и по-късно, като откритите материали показават, че към средата на ХІІІ в. има опожарявания. Най-късните материали се свързват със ХVІІ в. и свидетелстват, че дори и след османското завоевание животът тук е продължил, може би не с функциите на укрепление, а като начален пункт на коларския път към билото на Беласица и прохода Демир Капия. Коларският път през планината е дал и името на селото в подножието – Коларево, днес Коларово.

Към днешна дата в местността могат да се видят основи на стара черква, но руините не са експонирани добре за целите на туризма. Традицията е местните хора да се качват на обширната поляна в местността на втория ден на Великден за надборване с яйца и веселие. Има изградена дървена беседка. Наличие на туристическа маркировка: Намира се в близост до маркирана със зелено пътека от с.Коларово към х.Лопово и е обект от тематичния маршрут "Пътуване в историята".
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

До края на Септември в Петрич! Нощувка, плюс релакс зона
11 бр. 1 нощувка 39лв/ден 11 бр. 4 бр. 22 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 5 Май до 30 Септември 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо