Клисурски манастир "Света Петка Параскева"

Банкя Слаб снеговалеж 7°C 936м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 90
преглеждания за целия период 4930
Днес
-4° / 10°
вт, 28.03
-8° / 12°
ср, 29.03
-5° / 16°
13°
чт, 30.03
6° / 17°
17°
пт, 31.03
3° / 15°
15°
Рейтинг:
5.0
Източник:
Работно Време:

Понеделник: ден затворен за посещение
Вторник - Петък: от 9:00ч - 12:00ч и от 13:00ч - 19:00ч
Събота и Неделя: от 9:00ч - 19:00ч

Още за обекта:
Сподели този обект:
Потребителска активност:
Ива Илиева поиска да го посети преди 3 седмици
Яница Славова отбеляза, че го посети преди 3 седмици
Диана Костова отбеляза, че го посети преди месец
Vi отбеляза, че го посети преди 3 месеца
Мартин Иванов отбеляза, че го посети преди 3 месеца
Emanuil Liubenov отбеляза, че го посети преди 4 месеца
Пенчо Пенчев отбеляза, че го посети преди 4 месеца
цветелина георгиева отбеляза, че го посети преди 4 месеца
Веселин Савов поиска да го посети преди 4 месеца
Galina Dimova добави в любими преди 6 месеца
Клисурският манастир "Света Петка" се намира в покрайнините на столицата, на 8 километра от курортния град Банкя, северозападно от село Клисура. До манастира води тесен асфалтов път.

В първоначалния си вид Клисурският манастир "Света Петка" е бил построен на древен път, свързващ София с Брезник. Малко се знае за историята на манастира, чийто архиви и библиотека са изгорели при голям пожар през втората половина на миналия век. Повечето сведения се черпят от легендите и преданията, съхранили се през вековете.

Трудно е да се посочи точната година на основаване на манастира, като легенда свързва началото му с времето на Второто българско царство. През 1238 година цар Иван Асен II пожелал мощите на Света Петка Българска да бъдат пренесени в тогавашната столица Търново. Когато литийното шествие спряло за почивка тук, мястото било осветено от нетленното тяло на светицата, след което, живеещите наоколо християни построили църква, а по-късно бил основан и манастир. Причина за липсата на сведения, свързани с историята му, е голям пожар, унищожил архива и библиотеката през средата на миналия век, както и рухването на старата манастирска църква. Впоследствие, пристигналата насам, след дълъг период на странстване руска схимонахиня Мария Магдалена, години наред отдава своите сили, всеотдайност и труд за възстановяване на духовното огнище. Тя остава тук завинаги и завършва земния си път през 1978 година като схиигумения, след като вече е успяла да привлече вниманието на монашеската общност и вярващите от региона.

В днешно време Клисурския манастир"Света Петка" е действащ. Вътрешността на манастира е покрита със сравнително нови стенописи, изписани с ярки –колоритни и живи цветове. А заедно с допълнението от библейски цитати и текстове, тук усещането на посетителя за духовна сила, чистота и святост неизменно се подсилва.
Прочети още
Оставете коментар и оценка
27/03/2017
Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо