Един ден в Източните Родопи из чудесата на природата
Продължителност: 1 ден Подходящо за: Пролет, Лято, Есен, Зима Добавено на: 27.07.2018 г.
Разкажи ни твоето пътешествие

Един ден в Източните Родопи из чудесата на природата

Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Сподели това пътешествие:
Брой преглеждания:
5078 бр.
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Дата на добавяне:
27.07.2018г.
Увод от автора:
Източните Родопи имат нископланински и хълмист релеф, което прави пътуването живописно, но все пак не толкова тежко за хора с проблеми при път с много завои. Такива все пак има, но не са през целия маршрут, а по-скоро са приятно разнообразие.

Тази част на планинския масив в миналото е била заета от воден басейн с активен подводен вулканизъм, затова освен седиментни скали тук са се образували и вулканични. Вследствие външните релефообразуващи сили от тези скали са се образували причудливи скални форми.

Някога Родопите са били земята на траките. Навсякъде из планината са запазени следи от тях - светилища, долмени, скални ниши и гробници. В Източните Родопи има близо 1500 скални ниши, над 40 скални гробници, следи от 30 скални погребения, десетки шарапани, които са и винарни. Тези мегалитни паметници в региона са датирани от късно бронзовата и началото на ранножелязната епоха - 13-12 в. пр. Хр.

Нашето пътуване започна от гр. Хасково, като първа спирка беше по път за светилището Перперикон - Каменните гъби до село Бели пласт. По пътя Хасково-Кърджали се отклонихме на ляво след с. Козлец. Каменните образувания са след с. Зорница и преди с. Бели пласт, от лявата страна на пътя. Няма обособен паркинг, спира се в уширенията около на един завой край пътя, има място и от двете страни, а и трафикът не е натоварен, така че това не представлява проблем. Няма никакво ходене, гъбите са наистина до самия път, виждат се веднага, така че няма как да се пропуснат и е съвсем подходящо и за малки деца или за ходене с отворени/немного удобни обувки.

Сцената, която се разкрива, когато отидете до тях на мен лично ми заприлича на пейзаж от филм за извънземна непозната планета - заслепяваща бяло-розова настилка, контрастираща със зелено-сивите върхове на гъбите. Времето за разглеждане със снимки и закупуване на сувенири от търговците до пътя ни отне около 15 мин., тъй като мястото не е голямо.

От там следващата ни спирка беше Перперикон, на около 15км. Пътят продължава до отбивка на ляво при с. Стремци, а след това отбивка в дясно до паркинга в подножието на комплекса. Извън цената на билета има такса 1лв за паркинг и 0.50лв за химическите тоалетни на паркинга.
С всички снимки и почивки може би прекарахме малко повече от 1 час на Перперикон, зависи от темпото на ходене и колко често се спирате да разгледате издълбаните в камъка форми или да снимате красивата панорамна гледка, която се разкрива от върха.

За обедно хапване избрахме да отидем на един от ресторантите-понтони на яз. Кърджали - Моби Дик. Пътят до ресторанта и язовира е от североизточен изход на града, стига се за около 15-20 мин.

Пътешествието ни след това продължи до Каменната сватба в с. Зимзелен, като за да стигнем до нея минахме отново през гр. Кърджали и се отклонихме на североизток от града.
Продължителност: 1 ден
Подходящо за сезон: Пролет Лято Есен Зима
Етикети:
Планина Култура Исторически За двойки За деца За компания За сам човек За уикенда Гастрономия
Виж на картата
Разгледай галерия
1 Каменни гъби - с.Бели пласт
От автора:
Височината на пънчетата и ширината на шапките е до 2,5м. Изваяни са в риолитови вулкански туфи. Туфите са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, но след оттеглянето на морето и последователното издигане на морското дъно, върху тях започнало действието на ерозията. Долният, розов пласт се оказал по-мек и по-лесно се поддавал на действието на слънцето, вятъра и дъжда. Горният, зеленикав пласт съдържа по-здрави минерали, най-вече вулканично стъкло, и по-трудно се изветря. Така в продължение на хилядолетия се е оформила прекрасна композиция от неповторими форми и багри.
Съвет:
Слънчеви очила при хубаво време.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
От потребителите:
Рейтинг за Каменни гъби - с.Бели пласт:
4.7 / 42 оценки
Посетено от:
2 Перперикон
От автора:
Разкопките в района започват от 2000г насам, но продължават и в момента. Местността е леснопроходима и достъпна за посетители. Удобна, но на места стръмна и слънчева каменна пътека води до началото на върха. На няколко места има пейки за отдих. По огромните камъни има достъп да се разгледат всички райони на обекта, а на няколко места за по-голямо удобство и добра видимост има посетителски платформи леко вдигнати над разкопките. Те завършват в средновековната многостенна кула в югозападната част на хълма. Пътеката за слизане е по-полегата и сенчеста и разкрива друга част от възвишението.

Най-големият мегалитен комплекс на Балканите, разположен върху 470 метра хълм, на 15 километра североизточно от Кърджали. Най-голям интерес за археолозите по отношение на този комплекс е тракийската епоха. По това време, приблизително около 1500г.пр.Хр., Перперикон е служил като място за поклонение и ритуали. Смята се, че предишните цивилизации вече са почитали скалните образувания, които са им давали както естествена защита, така и връзка с техните богове. За тях Перперикон е бил храмът на Дионисий, а според някои това е изгубеното светилище на легендарния тракийски певец, поет и музикант Орфей. В скалите, в които са изпълнявани ритуалите на огъня и виното, е издълбан голям кръгъл олтар и там, поне за известно време, се е помещавал поне един оракул. Днес има много спекулации относно това, като например че именно на Перперикон на Александър Велики е било предречено, че ще завладее света, а също и на Августин, че ще стане първият император на Рим.
Съвет:
Добра идея е да се наеме екскурзовод или да се купи карта от продавачите в подножието на хълма (за съжаление не влиза в цената на билета), за да имате по-добра ориентация кое какво е и за какво е служило. Препоръчителни са удобни затворени обувки, а слънцезащитен лосион, шапка и вода през топлите месеци са направо задължителни. Има маршрут за качване и такъв за слизане, но ние ги разменихме, защото този за слизане е по-сенчест и когато го използвахме за изкачване беше по-прохладно. След това се върнахме по по-слънчевия, по който хората се изкачваха и слънцето доста ги беше изморило, докато ние успяхме бързо да минем този участък на слизане. От хронологична гледна точка спрямо разглеждане на обекта може би не е най-добрия избор, но не съжалихме заради слънцето.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
Май - Октомври: 7:30 - 20:00 ч. Виж работното време
слаб дъжд 33°C
5 дневна прогноза
днес 21° / 34° 23 юли 20° / 34° 24 юли 20° / 35° 25 юли 20° / 27° 26 юли 17° / 32°
От потребителите:
Рейтинг за Перперикон:
4.7 / 56 оценки
3 Язовир "Кърджали"
От автора:
Ресторанта-понтон Моби Дик е адеално място за обяд след изморителни разходки и пътуване. Всичко беше много вкусно, прясно, а гледката към язовира допринесе за прекрасното прекарване. Има възможност при повече свободно време за каране на лодка/водно колело. Ако си носите сандвичи за хапване, може да си направите пикник на брега на язовира. Мястото е популярно и в съседство има и места за настаняване.
Съвет:
Горещо препоръчвам пържен шаран и жабешки бутчета.
Планирано време: от 1 до 2 часа
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 33°C
5 дневна прогноза
днес 21° / 35° 23 юли 20° / 33° 24 юли 20° / 34° 25 юли 21° / 27° 26 юли 18° / 32°
От потребителите:
Рейтинг за Язовир "Кърджали":
4.6 / 11 оценки
4 Каменна сватба (Вкаменената сватба) – Зимзелен
От автора:
Природната забележителност се намира в ляво по пътя, след като се отмине отбивката за с. Зимзелен, не се влиза в селото, а се продължава по главния път. След малко има кафява табелка, на която пише 0.35км до Каменната сватба. Спира се точно до табелката, няма специален паркинг, а само разширение. От там се поема по единствената пътека, която е посипана с бял сбит варовиков прах, кратка, на места стръмна, по-добре да сте със затворени удобни обувки и отново с вода и шапка, особено в жегите.

Самата природна композиция е изключително красива група от множество каменни пирамиди, наподобяващи сватбено шествие, каквато е и легендата. Фигурите са разнообразни по форма и размери, като на височина са от 0,5 до над 10м. Образуванията са вулкански туфи с риолитов състав, чиято възраст е около 35 млн. години. Образували са се сходно на Каменните гъби, а от съдържанието на различни минерали в туфите скалите се обагрили в различни цветове – бял, жълт, розов, зелен, ръждивочервен. Застиналите младоженци са от червеникав камък, а процесията след тях – ослепително бели. Подобно на Каменните гъби бялото е много искрящо и в средата на деня слънчевите очила са много полезни.
Съвет:
Най-хубави снимки се получиават по-късно следобед, когато слънчевите лъчи добавят допълнителна мистерия и нюанси към скалите.
Планирано време: до 1 час
От Опознай.bg:
Виж в Google Maps
слаб дъжд 33°C
5 дневна прогноза
днес 21° / 35° 23 юли 20° / 34° 24 юли 19° / 35° 25 юли 20° / 28° 26 юли 17° / 32°
От потребителите:
Рейтинг за Каменна сватба (Вкаменената сватба) – Зимзелен:
4.7 / 21 оценки
Посетено от:
Заключение от автора:
Всички посетени места носят усещане за мистериозност, спокойствие и отделяне от типичната градска действителност.
Подходящо е за еднодневна екскурзия на хора от региона или за по-далечно пътуващи би могло да е програма за 1 ден от няколко дневна почивка в Родопите.

Коментари · 1

Eli преди 6 години

Благодаря, много полезна информация

Коментирай 1000 символа