Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.5 / 4 оценки

Екопътека "Беглика"

Родопи
умерен дъжд 23°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 24° 17 юни 13° / 23° 18 юни 12° / 22° 19 юни 12° / 23° 20 юни 12° / 23°
1536м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 94
преглеждания за целия период 5110
Дата на публикуване 05.01.2015г.
Местността, в която се намира пътеката е резерват от национално значение и е позната с името "Беглика". Това наименование е свързано с времето на отоманското владичество и означава място, на което пастирите са докарвали своите стада за да бъдат преброени и обложени с данък от държавата. Местността "Беглика" съхранява запазени кътчета естествена природа, слабо повлияни от човешката дейност, затова през 1960 година тук е обявен резерват "Беглика". Общата му площ е 1463 ха. От направените проучвания досега е известно, че на територията му се срещат над 400 вида висши растения, сърни, елени, лисици, мечки, многоброен е и птичия свят, сред който основен представител е глухаря. Резервата е покрит от иглолистни гори, като преобладаващ е смърчът. Възрастта на горите се оценява на над 130 години. Отделни дървета са на възраст над 180 години, и достигат до 35м височина. Територията на резерват се намира на надморска височина от 1600 до 1900м. Част от резервата е и язовир Голям Беглик. Околностите на язовира изобилстват с живописни заливи, заобиколени от гъсти гори и зелени пасища. В централната част на има два острова, почти изцяло покрити с гори.

На десетина километра в западна посока се намира връх Голяма Сюткя с височина 2186м, отстъпващ само с пет метра на най-високия връх в Родопите – Голям Перелик.

Трасето на екопътеката е приятно, няма стръмни участъци и е подходящо за всички възрасти. Преминаването на пътеката ще ви отнеме около 3 часа. Задължително е да следвате маркировката от жълти метални пластинки, поставени по дърветата край трасето. По пътеката ще се насладите на много редки и интересни видове, сред които синята кандилка, родопската телчарка, безхлорофилното растение родопска горска майка, както и срещащото се единствено в района на резервата във България – алпийско сграбиче.

За посетителите е важно да знаят че тук е забранена всякаква човешка дейност, с изключение на охраната и преминаването през маркираните пътеки за посетители, със цел запазване и съхраняване на многобройните представители на флората и фауната.

Най-подходящо време за посещение са месеците от май до септември. Удобно място за пренощуване в района, е експерименталната станция на БАН, намираща се в непосредствена близост до началото на маршрута. Капацитетът на базата е 12 човека.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Вили Лидия
1 нощувка 2 20лв/ден
Nastani.bg Вили Лидия
Вили Лидия
1 нощувка 2 20лв/ден
Топ цена: 40.00лв
Nastani.bg Къща Кълвачеви
1 нощувка 2 20лв/ден
Nastani.bg Къща Кълвачеви
Къща Кълвачеви
1 нощувка 2 20лв/ден
Топ цена: 40.00лв
Grabo.bg До края на Юни в Цигов чарк! Нощувка за двама, плюс ползване на басейн
10 бр. 1 нощувка 2 20лв/ден
Валидност на ваучера:
от 1 Юни до 30 Юни 2019г.
Към офертата

Коментари · 3

Атанас преди 2 години

Къде се намира пътеката

Kaloqn преди 2 години

Пътеката я няма вече според мен.

Antonio преди седмица

Аз съм ходил там вече обаче препоръчвам на всеки който не е ходил да отиде защото е много яко.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още