Рейтинг:
3.5 / 4 оценки
Места за нощувка наблизо

Екопътека "Беглика"

Родопи
разкъсана облачност 4°C
5 дневна прогноза
днес -4° / 4° 27 ное -5° / 0° 28 ное -5° / 0° 29 ное -4° / 3° 30 ное -1° / 2°
1536м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 38
преглеждания за целия период 11679
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 05.01.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Екопътека "Беглика"" за още по-богато съдържание.
Местността, в която се намира пътеката е резерват от национално значение и е позната с името "Беглика". Това наименование е свързано с времето на отоманското владичество и означава място, на което пастирите са докарвали своите стада за да бъдат преброени и обложени с данък от държавата. Местността "Беглика" съхранява запазени кътчета естествена природа, слабо повлияни от човешката дейност, затова през 1960 година тук е обявен резерват "Беглика". Общата му площ е 1463 ха. От направените проучвания досега е известно, че на територията му се срещат над 400 вида висши растения, сърни, елени, лисици, мечки, многоброен е и птичия свят, сред който основен представител е глухаря. Резервата е покрит от иглолистни гори, като преобладаващ е смърчът. Възрастта на горите се оценява на над 130 години. Отделни дървета са на възраст над 180 години, и достигат до 35м височина. Територията на резерват се намира на надморска височина от 1600 до 1900м. Част от резервата е и язовир Голям Беглик. Околностите на язовира изобилстват с живописни заливи, заобиколени от гъсти гори и зелени пасища. В централната част на има два острова, почти изцяло покрити с гори.

На десетина километра в западна посока се намира връх Голяма Сюткя с височина 2186м, отстъпващ само с пет метра на най-високия връх в Родопите – Голям Перелик.

Трасето на екопътеката е приятно, няма стръмни участъци и е подходящо за всички възрасти. Преминаването на пътеката ще ви отнеме около 3 часа. Задължително е да следвате маркировката от жълти метални пластинки, поставени по дърветата край трасето. По пътеката ще се насладите на много редки и интересни видове, сред които синята кандилка, родопската телчарка, безхлорофилното растение родопска горска майка, както и срещащото се единствено в района на резервата във България – алпийско сграбиче.

За посетителите е важно да знаят че тук е забранена всякаква човешка дейност, с изключение на охраната и преминаването през маркираните пътеки за посетители, със цел запазване и съхраняване на многобройните представители на флората и фауната.

Най-подходящо време за посещение са месеците от май до септември. Удобно място за пренощуване в района, е експерименталната станция на БАН, намираща се в непосредствена близост до началото на маршрута. Капацитетът на базата е 12 човека.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари · 3

Antonio преди 4 години

Аз съм ходил там вече обаче препоръчвам на всеки който не е ходил да отиде защото е много яко.

Kaloqn преди 5 години

Пътеката я няма вече според мен.

Атанас преди 5 години

Къде се намира пътеката

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още