Рейтинг:
2.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо

Долмен - Плевун

Югоизточна България
слаб дъжд 16°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 18° 26 май 8° / 16° 27 май 8° / 17° 28 май 9° / 17° 29 май 10° / 19°
375м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 11
преглеждания за целия период 889
Дата на публикуване 03.06.2015г.
Опознай.bg разчита на потребителите си, за да представи всичките обекти в България. Помогнете ни като качите снимки Долмен - Плевун
Тракийската гробница до село Плевун (на 2км от селото) е мегалитно гробно съоръжение от периода V-Iв пр.н.е. Изграден е от големи цепени и грубо оформени гнайсови плочи, които са поставени вертикално в предварително подготвен изкоп на малко естествено възвишение. Долменът е последният открит до момента мегалитен тракийски паметник и е много уникален като архитектура, защото съчетава в себе си както елементи от ранножелязната епоха, така и такива напомнящи за по-новите достижения на елинизма. Гробницата при Плевун притежава модерен за времето си план, характерен за монументалните гробници от V-IIIв пр.н.е.

Обектът е с обща дължина 7,5 метра и представлява правоъгълен двукамерен долмен с дромос, ориентиран в посока изток - запад, състоящ се от 4 части: коридор, предгробна камера, предверие и голяма гробна камера. От подхода към съоръжението е оформена своеобразна фасада от две вертикални заоблени отгоре плочи, които водят до входа. Входът най-вероятно се затварял с плоча и е води към дълъг 2,8м дромос със стени от дълги вертикални плочи. Предгробната камера е по-къса но по-широка и по-висока от дромоса. След нея следва тясно и късо предверие, след което се влиза в гробната камера. Нейните надлъжни стени са изградени от плочи дълги 2,75м а подът й е покрит с голяма каменна плоча. Некрополът е бил използван многократно, но още в древността е бил ограбен. При направените разкопки са открити единствено керамични фрагменти и желязно сечиво. Долменът до село Плевун е обявен за паметник на културата с национално значение.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Румяна преди 4 години

Много буренясал и неподдържан "паметник с национално значение". Табелката /20 см./ е закачена на дърво, което е на 2 м. от пътя. Голямо разочарование за поредното занемаряване.

Коментирай 500 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо