Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Скален феномен Добровански гъби

Южно черноморие
силен дъжд 26°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 26° 26 юни 17° / 24° 27 юни 16° / 28° 28 юни 16° / 24° 29 юни 13° / 24°
450м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 87
преглеждания за целия период 3781
Дата на публикуване 13.06.2015г.
Доброванските гъби са причудливи скални образувания, които се намират в Източна Стара планина, на около 10 километра от руенското село Сини рид.Името на тази интересна природна забележителност идва от изчезналото вече село Доброван.Трите скални образувания имат формата на гигантски гъби и са разположени в редица на около 10 метра една от друга.Най-красива и голяма е средната гъба, чиято височина е около 4 метра, толкова е и диаметърът й. Другите две скални форми са по-ниски и с нарушени форми, но това не отнема ни най-малко от чара им.

Причудливите си форми скалните гъби са добили в следствие разместването и различната здравина на пясъчните и варовиковите пластове, както и в следствие на атмосферните процеси през годините.Доброванските гъби са обявени за природна забележителност през 1973г.

В сравнение с други скални образувания като Каменните гъби край Бели пласт или Каменната сватба край Кърджали, Доброванските гъби са много малко познати, но си струва да им отделите един следобед и да ги разгледате.

До Доброванските гъби се стига като от село Сини рид се продължава по тесен път, водещ до сечище. От сечището се поема в дясно по горски път и се стига до единствената останала къща на изчезналото село Доброван. Пътят продължава по тясна пътека и след около 500 метра ще се озовете пред Доброванските гъби.Разстоянието от Сини рид до Бургас е около 55км.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Menada Sunset II Apartments
1 нощувка 2 66лв/ден
Nastani.bg Menada Sunset II Apartments
Menada Sunset II Apartments
1 нощувка 2 66лв/ден
Топ цена: 132.00лв

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Вижте още