Рейтинг:
5.0 / 6 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Античен град Улпия Ескус

Северозападна България
слаб дъжд 23°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 26° 14 апр 13° / 26° 15 апр 14° / 31° 16 апр 15° / 31° 17 апр 9° / 21°
преглеждания за последните 30 дни 84
преглеждания за целия период 9885
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 12.07.2014г.
Античният град Улпия Ескус се намира северозападно от с. Гиген, Плевенско, на около 5 км от устието на река Искър. Римският град е възникнал през І в.н.е. като наследник на тракийско селище. Около него по-късно е изграден лагерът на Пети македонски легион.

Военният лагер получава статута на колония след славната победа на император Марк Улпий Траян (98-117г) над даките. По случай победата Улпия Ескус е обявен за град със собствено управление. Римският град се превръща във важен кръстопът, като силен разцвет преживява през ІІ – ІІІ в., когато е изградена централната градска част. Улпия Ескус е строен по типичния за римските градове начин - имал правоъгълна форма, а улиците са в посока изток – запад и север – юг. И днес посетителите могат да видят останки от улици, храмове, голяма гражданска базилика. Общата територия на града била около 280 дка.

Градът е в разцвета си и през ІV в. – при управлението на император Константин Велики (307-337г). Тогава столица на римската империя става Константинопол, а на брега на река Дунав е изграден голям каменен мост, за откриването на който на 5 юли 328г идва лично императорът.

Улпия Ескус е разрушен от аварите в края на VІв. От Х до ХІVв върху останките от античния град е съществувало друго селище.

Първите разкопки на античния град се провеждат през 1904 -1905г. По-късно, през 1947-1951г археолозите откриват голяма обществена сграда, а в едно от помещенията й е намерена една от най-добрите римски многоцветни подови мозайки по българските земи. В централната част е изобразена сцена от комедията "Ахейци". Мозайката е реставрирана и консервирана и днес може да се види в Регионалния исторически музей в Плевен. При разкопки са открити още форумен комплекс, храмове на Капитолийската троица (Юпитер, Юнона, Минерва), голяма базилика, обществени сгради, бани и др.

Античният град е част от обектите на Регионалния исторически музей -Плевен, затова част от находките, открити в Улпия Ескус, са изложени в специално отделена зала на музея.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 5

Янка преди 4 години

Уникално място! Истинско историческо богатство. За съжаление все по-зле поддържано. Цялата тази красота е потънала в трева и храсти. Тъжно е, че не ценим наследството си!

ваня преди 8 години

Много хубаво и антично място.Само не ходете с джапанки там.

Добромир преди 8 години

Ескус е много интересен римски град-колония с богата история - заслужава си да прочетете трудовете на проф.Теофил Иванов. Един практичен съвет: лятото мястото гъмжи от змии, които се припичат на камъните. Хайваните принципно избягват хора, но ако водите малки деца, бъдете бдителни и носете високи обувки. Дядо Петраки от село Гиген разказваше как в средата на ХХ век трудоваците хващали тук змии с голи ръце, мислейки, че са безопасни. А всъщност се оказват пепелянки и нахапват сумати народ.

Красимир преди 9 години

Прекрасно място.
Трябва му повече реклама.
Запазена уникална част от града.

Нели преди 10 години

Историческа забележителност, която всеки любител на историята трябва да посети. Римският град е добре запазен и се усеща атмосферата от онова време. Близо са и могат да се посетят реките Дунав и Искър.

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Иван Стоименов на 15 октомври 2020

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още