• Археологически резерват "Августа" - с.Хърлец
  • GPS Координати: 43.73380747, 23.84021671
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Археологически резерват "Августа" - с.Хърлец

село Хърлец
слаб дъжд 30°C
5 дневна прогноза
днес 21° / 34° 13 авг 19° / 32° 14 авг 21° / 35° 15 авг 20° / 33° 16 авг 17° / 20°
преглеждания за последните 30 дни 47
преглеждания за целия период 1750
Дата на публикуване 24.11.2016г.
Районът на село Хърлец има богата история, за това свидетелстват множеството исторически паметници. Тук има 10 тракийски надгробни могили, следи от халколита и бронзовата епоха, тракийски и римски селища и некрополи.

Най-голяма културно-историческа забележителност в селото, е национален археологически резерват "Августа", който включва античен град-крепост и средновековно селище. Резерватът е обявен за паметник на културата в Държавен вестник, бр. 90 от 1965 г. "Августа" се намира на 2,5 км северно от Хърлец, върху невисоко плато на левия бряг на старото корито на р. Огоста, в местността "Калето".

През периода 1973-1984г на територията на крепостта са провеждани планирани археологически проучвания, които дават значими научни резултати. Най-ранните останки, регистрирани в обекта са от края на бронзовата епоха. Открити са няколко погребения, извършвани чрез трупоизгаряне в урна. Първото поселение е от времето на траките, то е просъществувало до установяването на римското владичество в днешна северна България. Данни за трайно римско военно присъствие има от средата на I век, когато е изграден укрепен лагер. Първоначално лагерът е бил ограден от дървено – землено укрепление, което по-късно прераства в каменна крепостна стена.

През II–VI век се развива римски и ранно византийски градски център Августа с характерна за периода укрепителна система, която е била звено от отбранителната система на т. нар. Дунавски лимес. Тя изцяло е проучена и е установено, че крепостната стена е вкопана до 2,30м и дебелината и достига до 2,50м. Стените и са изградени от грубо обработени камъни, споени с бял хоросан. Крепостните стени следват профила на платото и очертават неправилен петоъгълник. При археологически проучвания на северната част от западната стена са открити 12 кули, някои с ветрилообразен план, а дриги с U-подобен план. Влизането в Августа е ставало през три порти, разкрити са северната и западната. Градът е последователно разрушаван и възстановяван при Първото и Второто готски нашествия през III–IV век.

През 431г Августа е седалище на епископия. Император Юстиниан I (527-565) възстановява града след едно от поредните разрушения. Последното разрушение на града е през VI век от аварите, след това той не е възстановен. През средновековието върху развалините на античния град Августа възниква българско селище. Свидетелство за това са намерените съдове и парчета от такива с характерна форма и украса за периода от Първата българска държава (VII-XI в.). Изследователите на античния град смятат, че животът в тази местност не е прекъсвал и през следващите векове. Сведения за съществуването на село Хърлец през турското робство има в турските регистри от 1617г, 1631г, 1673г, където се споменава под имената Хърлидж и Хърличе. Днес, единствената останала старина от османския период и при това в руини, е средновековният манастир "Св. Троица", намиращ се недалеч от Хърлец, в местността "Манастира".
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната