Рейтинг:
5.0 / 8 оценки

Защитена местност "Силистар"

Южно черноморие
разкъсана облачност 22°C
5 дневна прогноза
днес 20° / 22° 15 юли 20° / 24° 16 юли 18° / 24° 17 юли 20° / 25° 18 юли 23° / 26°
преглеждания за последните 30 дни 162
преглеждания за целия период 6230
Дата на публикуване 31.10.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Защитена местност "Силистар"" за още по-богато съдържание.
Защитена местност "Силистар" е най-южната защитена местност по нашето Черноморско крайбрежие. Намира се между селата Синеморец и Резово.

Разположена на площ от 773 ха в границите на природен парк "Странджа", Силистар е крайбрежна влажна зона с каменист и силно разчленен бряг. Името си дължи на едноименната малка река, която се влива в Черно море. Тук се намират най-големите оцелели бели понтийски дюни по нашето Черноморие. Край залива Силистар е разположено най-южното находище на пясъчната лилия у нас. Заливът Липите, част от защитената местност, се състои от извита пясъчна зона, като пясъчната ивица е в непосредствена връзка с гората. Той е със славата на едно от красивите диви места по Черноморието ни.

В един от най-дълбоките фиорди, разположен в северната част на Силистар, изобилства здравецът, както и други типично горски видове като изтравничето. Характерно за защитената местност е присъствието на морски ветрогон, смокиня и гмелинова гърлица. В по-високите части се срещат плюскавиче, миска и хрущалка.

Осемнадесет от видовете риби, регистрирани в защитената местност, обитават и крайбрежните морски води. От тях морската змиорка, резовският харип и резовската бряна са включени в Червената книга на България. Заедно със ЗМ "Устието на река Велека", защитена местност "Силистар" е включена в списъка на най-значимите влажни зони в България, с изразено значение за опазване на водолюбивите птици.

Мястото е любимо за почитателите на дивата природа и тихите спокойни плажове. Най-посещавани са плажовете в заливите Силистар и Липите. До устието на Силистар може да се стигне и пеша за около 3 часа като се тръгне южно от залива Бутамята до Синеморец и се следва Черноморския бряг.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

До края на Септември в Синеморец! Нощувка за до четирима
25 бр. 1 нощувка 4 16лв/ден 23 бр. 16 бр. 11 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Юни до 30 Септември 2020г.
Към офертата
Лято в Ахтопол! Нощувка за до четирима - на 300м от централния плаж
11 бр. 1 нощувка 2 15лв/ден 9 бр. 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 18 Юни до 30 Септември 2020г.
Към офертата
Лято в Ахтопол! Нощувка със закуска и вечеря - без или със обяд
194 бр. 1 нощувка 28лв/ден 155 бр. 9 бр. 15 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 9 Май до 31 Август 2020г.
Към офертата

Коментари · 3

Стоян преди 5 години

Уникално място!

Georgi преди 5 години

едно от най-красивите места в България.

Силвия преди 3 години

Коментар за областта, не за плажа - вълшебен маршрут за преход - през почти цялото време покрай високи брегове, минава се през трите плажа и няколко малки мини заливчета. Последният участък минава през гората и частни стопанства и стига да плаж Силистар, съответно е най неприятен, понеже нападат конски мухи. Плаж Силистар е пренаселен, но за свикнали с пълни плажове все още. е райско кътче

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още