Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 3 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Защитена местност "Марина река"

Южно черноморие
ясно небе 25°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 26° 20 юли 14° / 26° 21 юли 15° / 27° 22 юли 16° / 30° 23 юли 17° / 26°
248м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 111
преглеждания за целия период 5650
Дата на публикуване 31.10.2014г.
Защитената местност се намира в границите на Природен парк "Странджа" (в самото начало на парка след с. Изгрев) и е разположена около едноименната река. До защитената местност води интересна интерпретативна еко-пътека „Марина река - Живият музей на терциерна Европа". Начало й е съвсем близо до пътя Царево – Малко Търново и по-точно на 12км от Царево, в средата на отсечката между селата Изгрев и Българи.

Съдбата на защитената местност "Марина река" е интересна и показателна, за това как обединените усилия на лесничеи, ботаници и природозащитници, могат успешно да доведат до съхранението на уникални природни горски обекти. В началото на 1933г се създава първият български резерват "Горна Еленица-Силкосия".

Обликът на съвременната растителност на Марина река е свързан с кръстопътното биогеографско положение, релефа, климата и древното минало на планината. Релефът е хълмист и нископланински, но с голямо хоризонтално разчленение, типично за високите планини. Стръмните долове доставят необходимата въздушна влага (това е мястото с най-висока влажност на въздуха в парка). Има много летни и пролетни мъгли.

Странджа е един от малкото райони в Европа, който е останал незасегнат от ледниковия период и тук се е запазила растителност характерна за предледниковите периоди, т.е. за терциера – най-типични са горите от източен бук и горун с подлес на странджанска зеленика, лавровишня и колхидски джел, странджанско бясно дърво. Тук се срещат и видове с голямо консервационно значение - странджански дъб - лъжник, пролетно ботурче, пухесто горянче, калуна, кавказка иглика, тамянка, качулата какула, тис и др.

Важното значение на ЗМ "Марина река" по отношение опазването на редица консервационно значими видове се дължи на насечения релеф и разнообразните местообитания - запазени стари гори с едроразмерни хралупати дървета, речно течение, открити пространства.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Апарт хотел Врис - нощувка със закуска
1 нощувка 2 60лв/ден 1 бр.
Grabo.bg През Юли в Царево! Нощувка за двама възрастни или за семейство с деца
1 бр. 1 нощувка 2 28лв/ден 17 бр.
Валидност на ваучера:
от 1 Юли до 31 Юли 2019г.
Към офертата
Grabo.bg Лятна почивка за двама в Царево! 3, 4, 5, 6 или 7 нощувки със закуски и вечери
8 бр. 3-7 нощувки 2 66лв/ден 7 бр. 4 бр.
Валидност на ваучера:
от 3 Юли до 9 Септември 2019г.
Към офертата

Коментари · 1

Milena преди 3 години

Отлично организирана екопътека, добра маркировка, много информационни табла с полезна информация. Чудесно място за посещение с ученици. Прекрасно е през пролетта, когато цъфти зелениката.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още