Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0

Мегалити "Лечебните скали" - Скалица

село Скалица
умерен дъжд 28°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 31° 25 юни 19° / 28° 26 юни 19° / 27° 27 юни 19° / 29° 28 юни 19° / 30°
168м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 129
преглеждания за целия период 5605
Дата на публикуване 14.08.2015г.
Никой в Скалица не помни откога се знае, че скалите са дали нещо повече от името на селото. Скалица се намира на 46км от Ямбол и на 12км от Манастирските възвишения.

Ако се вярва на легендата, тези скали, побити в равното като тепсия поле, са в резултат на вулкан, който преди незнайни години е избухнал там, където сега са Манастирските възвишения. Как огромните скали са дошли оттам дотук и защо никъде наоколо няма други подобни скали, това в легендата не се споменава.

Друго предание казва, че на това място между земята и небето имало врата. Отишла преди време една жена от селото по Божиите места, а там й казали: "Ти идваш от Божие място, не знаеш ли?" Това, което всеки в селото знае, че скалите са си били винаги там, в края на селото. И ако човек види само този край на селото, ще си помисли, че то е в планината, а не в равно поле.

Единият мегалит се нарича "Бабино коритце". Ако човек полежи в него то му минават всякакви кръстни болки. Помага при дископатии, ставни и ревматични болки.До Бабиното коритце е "Столът". Той помага на жени, които имат проблем със зачеването. Вярва се, че скалата дава сила и плодовитост на младите жени.

Между тези две скални образувания се намира мястото за хипертониците, където могат да си понижат кръвното налягане.

Проведени са множество експерименти под лекарски контрол и е доказано въздействието на скалите върху високото кръвно налягане и на други заболявания. Откритието се дължи на Академик Тодор Дичев, член на БАН и на РАН (Руската Академия на Науките). На това място трябва да се ходи два часа след изгрев слънце и два часа преди залез. Не е желателно хора с ниско кръвно да се подлагат на въздействието на тази скала.Скалите само свалят кръвно, предупреждават жителите.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната