Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Село Чепинци

село Чепинци (Област Смолян)
слаб дъжд 23°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 23° 19 юни 12° / 22° 20 юни 11° / 23° 21 юни 12° / 24° 22 юни 13° / 23°
798м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 33
преглеждания за целия период 1096
Дата на публикуване 30.12.2014г.
Чепинци е третото по големина село в област Смолян. Средната надморска височина е 850м, релефът на населеното място е силно пресечен планински. В миналото селото е носило името Чангърдере (Долината на чановете). Името не е случайно, в миналото от тук е преминавал основният път на стадата за беломорието.

Историята ни разказва за съществуването на живот в този район още от дълбока древност. Северно от селото в местността "Вълчан камък" са открити останки от антично селище. Археологическите проучвания дават сведения и за тракийска крепост в местността Янева чука в непосредствена близост до селото.

Тук се намира единствената в страната джамия с две минарета, всяко от тях с височина 35м. Молитвеният дом е с капацитет за 1 000 души, и е построен в съвременен архитектурен стил. На разположение на посетителите са кафене, столова, помещения за пренощуване на гости, кабинет за компютърно обучение, богата библиотека. Библиотеката, втората по големина на ислямска тематика в България, придобива световна известност с намиращия се тук уникален златен коран от XIVв. В библиотеката се съхраняват множество старопечатни книги на арабски и персийски език по философия, астрономия, история. Специален интерес предизвиква и документалният архив към библиотеката, със съхраняваните тук документи, датиращи още от 1877 година.

Гостите на селото имат възможност да се насладят на уникалните природни дадености, на запазените традиции и познатото родопско гостоприемство. Имате възможност да покарате велосипед по туристическите маршрути или да се разходите по множеството горски пътеки, опасващи селото и изградените по тях места за почивка.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Летен релакс в Родопите! Нощувка със закуска за двама или шестима - в с. Пловдивци, край Рудозем
11 бр. 1 нощувка 2 19лв/ден
Валидност на ваучера:
от 15 Юни до 31 Юли 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Къща за гости Мераклии - нощувка със закуска
1 нощувка 2 32лв/ден
Nastani.bg Вила Рупцовото
1 нощувка 2 135лв/ден
Nastani.bg Вила Рупцовото
Вила Рупцовото
1 нощувка 2 135лв/ден
Топ цена: 270.00лв

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още