Рейтинг:
4.5 / 2 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Село Борущица

село Борущица
предимно ясно -2°C
5 дневна прогноза
днес -6° / -2° 16 яну -7° / -5° 17 яну -10° / -8° 18 яну -12° / -5° 19 яну -11° / -5°
751м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 24
преглеждания за целия период 2552
Дата на публикуване 27.07.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Село Борущица" за още по-богато съдържание.
Село Борущица се намира в планински район - на южния склон на Стара планина, на 50км северно от Стара Загора.

Всяка пролет на църковния празник "Свети дух" се организира събор - курбан, на който се събират хората от селото заедно със своите роднини и приятели. Тържеството от тази година се провежда в двора на новопостроения параклис "Св. Андрей", който е построен с доброволния труд на местни хора и доброволни дарения.

През последните 30 години Борущица се развива предимно като вилно селище. Има три почивни станции, принадлежащи на фирми от Стара Загора и Раднево, две къщи за гости и два магазина. Горите в района са както широколистни, така и смесени. Преобладават бук, габър и бор. Срещат се почти всички билки, характерни за българските планини, както и много горски плодове и гъби.

Има маркирани туристически пътеки към хижа "Българка", а оттам и към Бузлуджа и Шипченския проход. Маршрутът до х. "Българка" се изминава за около 3 часа, а до град Мъглиж - за около 5 часа. На територията на кметство Борущица се намира пещерата "Топлата дупка".

Предполага се, че селото е основано през 1323 година, по времето на цар Михаил Шишман. Към края на XIV век в него са се заселили бежанци от Боруй (Стара Загора), избягали след завладяването на града от турците през 1371г. Вероятно с това събитие е свързан и произходът на името на селото (от Боруй).

С разположения недалеч от селото Царски връх е свързано интересно историческо предание. Според него именно там през 335г.пр.н.е. е имало битка между войската на македонския цар Александър III Велики и местен тракийски владетел. Това е станало по време на похода на македонския цар срещу тракийското племе трибали в Мизия.

Пътят от Трявна към Борущица през село Кръстец е труднопроходим, а след гара Кръстец е практически неизползваем за лек автомобил. Евентуално може да бъде преминат с джип, но много внимателно за около час.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари · 1

Ваня преди 6 месеца

Много лош път от посока Дъбово-Кръстец! На места почти непроходим от лек автомобил, няколко пъти се пресича реката. Няма никакви магазини в района. Така, че се запасите с нужното. Най-близките в двете посоки са в Дъбово и в Плачковци.nИначе природата е уникална, направо те пренася в друго измерение

Коментирай 1000 символа

Препоръчано от
Decathlon logo

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо