Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Римски път - с.Долни Главанак

Югоизточна България
ясно небе 28°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 32° 04 авг 16° / 33° 05 авг 16° / 33° 06 авг 17° / 32° 07 авг 19° / 33°
280м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 26
преглеждания за целия период 2689
Дата на публикуване 23.07.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Римски път - с.Долни Главанак" за още по-богато съдържание.
От Античността и Средновековието до наши дни през територията на съвременната Хасковска област винаги са минавали множество важни пътни коридори. Един от тях е главният път Виа Сингидунум, свързващ Сердика (София) с Константинопол (Истанбул). Той се използвал още от Vв пр. Хр. и имал важно стратегическо значение. През периода на римското владичество пътят е подобрен със солидна каменна настилка и пътни станции, а разстоянията са маркирани с милиарни колони, някои от които се пазят в Регионалния исторически музей в град Хасково.

Смята се, че част от Виа Сингидунум е запазена и до днес в Долни Главанак. Трасето на пътя минава непосредствено през селото, след което продължава в посока на с. Тополово, докато следите му не се изгубят в разораните ниви. Вероятно тук пътят е продължавал в две направления - на север към масива Чала, където са открити следи от антични и средновековни крепости и по долината на свещената река Арда, където също личат следи от стар път.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още