Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Православен храм "Света Параскева" - Варна

Варна
ясно небе 33°C
5 дневна прогноза
днес 19° / 33° 17 юни 17° / 29° 18 юни 16° / 28° 19 юни 16° / 29° 20 юни 16° / 28°
преглеждания за последните 30 дни 35
преглеждания за целия период 615
Дата на публикуване 08.11.2017г.
Това е един от най-малките (по-размери) храмове във Варна, но е сред най-старите оцелели по възраст. Малка църква, строена като семеен параклис, чиито основи датират от ХІV в. Храмът се разполага в гръцката махала на ул. "Осми ноември" в един от малкото останали ансамбли на архитектура от османското господство, където са запазени къщите на гръцкото население във Варна. Понастоящем (след реставрацията от 2002-2006г) храмът е действащ и посреща вярващите. Редовно се извършват богослужения.

Храмът "Св. Параскева" е построен през 1785г по времето на някогашния варненски митрополит Филотей, със средствата на гръцкото семейство Роде. Те били търговци и пренасяли стоките си с кораб по пътя Венеция – Цариград – Варна – Кюстенджа. При едно от пътуванията си попада на морска буря и дава обет, че ако оживее, ще построи храм в чест на Св. Параскева. След благополучното си завръщане, гръцкият търговец изпълнява обещанието си – закупува място за строеж на черква в близост до къщата си. Предвид забраните за строителство във височина на християнските храмове в годините на турското владичество, църквата е вкопана в земята с четири стъпала.

Представлява еднокорабна едноапсидна базилика. Построена е на мястото на по-стара християнска църква, от късното средновековие - ХІVв. Около сто години след построяването, сградата започва да се руши. Инициатор за събиране на средства за възстановяване на църквата е варненка от гръцки произход на име Евтимия. Тя събирала пари от дом на дом и след дълъг и упорит труд черквата е възстановена. От построяването си до 1914г храмът се обслужва от гръцки свещеници, след което започват да служат български. Черквата никога не е имала собствена енория, а се е обслужвала от духовници от други варненски храмове.

От март 1939г в църквата започва да служи руският духовен отец Кирил Александрович Попов. До този момент другата гръцка църква във Варна "Св. Атанасий" е била предадена на руските емигранти, установили се във Варна след Революцията в Руската империя от 1917г. На 1 март 1965г. "Света Параскева" се поема от българския свещеноиконом Иван Вълков. Храмът спешно се нуждае от ремонт, но средства не достигат. През 1985г, във връзка с 200-годишнината на храма отец Иван се заема сам с ремонтните дейности. Намират се християни, които даряват средства и така сградата е съхранена.

През 1992г свещеник в "Св. Параскева" става отец Петко Минчев. Започва инициатива за цялостна реконструкция на църквата. До 2002г са събрани необходимите средства и строителството започва. Храмът е изграден наново, като е построена камбанария и предверие, като е постигната сполучлива адаптация в стилово отношение с околната архитектура. При изкопни работи през 2012г пред църквата са разкрити останки на античен храм от древния Одесос, което доказва тезата, че мястото, върху което е построена църквата е сакрално от дълбока древност.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Източник:
Виж карта
Искат да посетят:
Narine

Популярни оферти

Nastani.bg Хотел Панорама - нощувка със закуска
1 нощувка 2 81лв/ден
Grabo.bg Салата, основно ястие и десерт, по избор
235 бр. 88:88:88
Валидност на ваучера:
от 7 Юни до 1 Юли 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Хотел Елеганс
1 нощувка 2 40лв/ден
Nastani.bg Хотел Елеганс
Хотел Елеганс
1 нощувка 2 40лв/ден
Топ цена: 80.00лв

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо