Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.0 / 4 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Мемориален комплекс Антонивановци - яз. Въча

Пловдивско
слаб дъжд 25°C
5 дневна прогноза
днес 14° / 25° 26 юни 13° / 20° 27 юни 12° / 25° 28 юни 12° / 23° 29 юни 11° / 20°
575м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 158
преглеждания за целия период 4968
Дата на публикуване 30.06.2015г.
Родопски партизански отряд "Антон Иванов" действа в района на Западните Родопи по време на партизанското движение в България през 1941-1944 година.

Първите партизански групи са създадената на 2 септември 1941г - Баташка чета и през февруари 1942г - Кричимска чета. Водят бой над с. Батак. След многократни престрелки с полицейски подразделения и последвали блокади се разпръсва на малки групи. Родопският партизански отряд "Антон Иванов" е създаден на 14 февруари 1943 година чрез тяхното обединение. Командир е Георги Ликин, помощник-командир Георги Чолаков, политкомисар Георги Кацаров, Лев Желязков и Димитър Петров.

Паметник на отряд "Антон Иванов", издигнат на брега на язовир "Въча".

През лятото на 1943г съставът на отряда нараства от 40 на 100 души. Извършват нападения над предприятия и железопътни гари, използвани и от германски войски в България, убийства на дейци и поддръжници на властта. На 30 юни 1943г води тежко сражение с войска и полиция край с. Фердинандово. Провежда акции в околностите на Пещера, горското стопанство в местността "Чукура" и с. Змеица. Води бой при местността "Белия кантон", между Доспат и Пещера, държавното горско стопанство "Куртлуджа" и др.

През есента на 1943г отрядът нараства до около 200 души. Понякога при акции се разделя на три чети - "Петър Ченгелов", "Георги Жечев" и "Стефан Божков". Атакува горски пунктове и стопанства. На 6 октомври провежда едновременна акция срещу седем обекта. Овладява гара Кричим и гара Дорково. От разрасналия се отряд през ноември 1943г се формира чета "Братя Кръстини", с което се слага началото на Партизанска бригада "Чепинец".

През зимата на 1943г по-голямата част от отряда (143 души) се установява на лагер под връх Карлък (дн. Баташки снежник). През февруари 1944 година жандармерийски части блокират достъпа на отряда до населените места в околността. Група партизани успява да се промъкне през блокадата до Батак, за да вземе храна от ятаци, но е открита по пътя и ѝ се налага да приеме бой с превъзхождащ по сила противник в местността "Търновица". В сражението е убит помощник-командирът Георги Чолаков.

Партизаните напускат зимния лагер и започват тежък поход през Родопите, преследвани от многобройни армейски и жандармерийски подразделения. Отрядът е обкръжен и след няколко ожесточени боя е разгромен в местността "Сухото дере", близо до река Въча. Загива и командирът на отряда Георги Ликин. След десетдневен сблъсък се спасяват 32 партизани. Присъединяват се към Първа родопска бригада "Георги Димитров".
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Почивка в Родопите, край Батак! Нощувка със закуска и вечеря - в с. Фотиново
1-2 нощувка 45лв/ден
Валидност на ваучера:
от 22 Юни до 31 Юли 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Вълчановата къща - нощувка със закуска
1 нощувка 2 35лв/ден
Grabo.bg Лятна почивка в Брацигово! Нощувка със закуска
нова оферта 1-2 нощувка 88:88:88 20лв/ден
Валидност на ваучера:
от 28 Юни до 31 Юли 2019г.
Към офертата

Коментари · 5

Милен преди 3 години

За съжаление паметника и музеят до него са недостъпни, понеже пътят до тях е станал частна собственост. Всичко е разграбено и съсипано.

Георги преди 3 години

Паметника е недостъпен. Много жалко!

Радослав преди 3 години

Поклон пред героите!

Делян преди 2 години

Това не са герои, а най- обикновени пияници и обирджии на мандри. Хубавото е само, че тази бетонна грозотия не се забелязва на фона на прекрасната и завладяваща гледка на язовира

Радослав преди 2 години

Явно ти е жал за шайката на борисчо и престъпниците в Белене.

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Радослав Жалов на 12 септември 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още