Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Параклис "Свети Илия" - Равногор

Брацигово
ясно небе 25°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 26° 24 авг 15° / 26° 25 авг 14° / 26° 26 авг 14° / 26° 27 авг 14° / 25°
1397м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 100
преглеждания за целия период 945
Дата на публикуване 23.01.2018г.
Древен каменен манастир се издигал на връх "Свети Илия" край днешното село Равногор. Съградена по време на Второто българско царство. В духовното средище, което се намирало на оживен път, имало монаси – книжовници. Тяхната цел била да събират и преписват християнски Евангелия, както и други ръкописи, за да утврждават вярата приета от Цар Борис I.
Манастирът бил част от голям брой такива места, които създавали духовния венец на Родопите. Манастирът се наричал Свети Илия. Той бил посещаван от търговци тръгнали от Пловдив към днешна Гърция, приютявал вярващи от всички краища на Средновековна България. Откъслечни сведения за манастира могат да бъдат открити в летописите на Света гора, защото святото място било сринато до основи по време на турските нашествия в Родопите. Част от монасите успели да се спасят и отнесли със себе си спомена за това изпълнено с молитви за добруване място.
През 1908г на мястото на величествения белокаменен манастир бил издигнат малък параклис, за да напомня на поколенията за случилото се преди столетия.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо