• Паметник на Добри Чинтулов - Сливен
  • GPS Координати: 42.68079340, 26.31468971
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Паметник на Добри Чинтулов - Сливен

Сливен
слаб дъжд 26°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 28° 26 сеп 16° / 27° 27 сеп 13° / 25° 28 сеп 13° / 27° 29 сеп 15° / 20°
259м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 4
преглеждания за целия период 791
Дата на публикуване 08.09.2017г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Паметник на Добри Чинтулов - Сливен" за още по-богато съдържание.
Добри Чинтулов – човекът, чието име носят много български училища и улици, е една от светлите фигури на Възраждането ни. Той е изключителен учител, педагог и литератор, чиито произведения се учат и до днес. Чинтулов е роден през далечната 1822г в Сливен, в бедно семейство. От малък е любознателен и се записва в местното гръцко училище. Там обаче остава до 13-годишна възраст, когато е принуден да помага за издръжката на семейството. В Сливен, наричан "Градът на 100-те войводи", Добри изгражда своите патриотични възгледи. Живее с родителите си до навършването на 16г. Баща му – обикновен занаятчия тепавичар, е много беден, така че 16-годишният Чинтулов сам се упътва за Търново. Там учи и работи в продължение на 6 месеца. През 1839г младият възрожденец отново е на път – към Влашко и столицата Букурещ. В чужбина Добри се хваща здраво за учебниците и продължава образованието си. Остава в Румъния до 1840г, когато решава да последва съвета на възрожденеца Захарий Княжески и поема към град Одеса в Русия. По това време Петербург предприема нова политика във връзка с Източния въпрос и на българите са отпускани стипендии за образование.

Когато пристига в Одеса, Добри е одобрен и получава стипендия – той е първият българин, одобрен от Петербург. След три години неуморна работа успешно завършва Одеското околийско класно училище, а няколко години по-късно и Херонската духовна семинария. Негови съученици в царска Русия са знаменити възрожденци като Найден Геров, Ботьо Петков, Иван Богоров и др. През 1850 г. Чинтулов се връща в България, обратно в родния Сливен. В продължение на 8г работи като учител, а междувременно е един от най-активните борци за църковна независимост.

В Одеса и в Сливен завършва т. нар. "първи етап" от творчеството на Чинтулов. Той пише произведения с интимна, революционна и историческа тематика. Някои от стиховете му се радват на огромна популярност, която обаче е трън в очите на почитателите на гърцизацията и султанската власт. Добри бързо се сдобива с врагове, които не търпят сред българите да има толкова видни интелектуалци. Напрежението ескалира и срещу Чинтулов е направен опит за покушение. Той обаче е неуспешен, но възрожденецът решава да се премести временно в Ямбол, където отново става даскал. Остава в града до 1861г, когато решава, че е време да се върне в Сливен. В родния край той прекарва още 10г в обучение на българчета, като ги учи на родолюбие и споделя с тях опита си.

В началото на 70-те години на XIX век борбата за църковна независимост вече е спечелена. Взето е решение да се създаде Българска екзархия. Заради признатия си интелект Чинтулов е избран за един от представителите в Цариград, който участва в изработването на устава на новата институция. След работата в османската столица той се връща на родна земя и продължава да учителства и твори. След 3г обаче прекъсва заради проблеми със зрението. През 1878г, полусляп и много болен, Чинтулов е един от посрещачите на руските войски, освободили Сливен. Той се изправя гордо пред бойците на царска Русия и изнася пламенна реч на родния им език.

И след Освободителната война възрожденецът продължава да твори активно. Стилът му на писане обаче се изменя, той става по-сатиричен, придобива елегично-патриотичен характер. Чинтулов участва в първия български литературен кръг, чиито представители са Найден Геров, Иван Богоров, Димитър Мутев, Елена Мутева, Ботьо Петков. Автор е и на учебници по реторика, литература, руски език, френски език, математика и нотно пеене, които никога не са обнародвани и също широко са се разпространявали сред съвременниците му, но само във вид на преписи от учители и ученици.

Добри Чинтулов умира на 27 март 1886г в Сливен. Зад гърба си оставя едно не толкова голямо литературно наследство, сред което обаче се открояват някои изключителни творби. Малко хора знаят, че именно сливенският възрожденец е човекът, написал текстовете на велики песни като "Вятър ечи, Балкан стене","Къде си, вярна ти любов народна" и "Стани, стани, юнак балкански". Въздействието на тези песни е огромно за революционизирането на българската младеж и за общия патриотичен и борчески подем на народа.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Оферти за нощувки наблизо

Лятна почивка в Сливен! Нощувка със закуска и вечеря, плюс релакс зона и бонус - разходка в природен парк Сините камъни
57 бр. 1 нощувка 35лв/ден 44 бр. 17 бр. 14 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 1 Август до 30 Септември 2020г.
Към офертата

Оферти за хапване наблизо

Хапни на място или вземи за вкъщи! Суши комбо меню по избор
30 бр. 10 бр. 4 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 9 Септември до 7 Октомври 2020г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

Албена Павлова и Емил Марков в постановката "Непоправимо" на 13 Октомври
Валидност на ваучера:
13 Октомври 2020 (Вторник)
Към офертата
Невероятния Кръстю Лафазанов в моноспектакъла "Пълнолудие отложен живот" - на 30 Септември
4 бр. 2 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
30 Септември 2020 (Сряда)
Към офертата

Оферти за култура наблизо

Албена Павлова и Емил Марков в постановката "Непоправимо" на 13 Октомври
Валидност на ваучера:
13 Октомври 2020 (Вторник)
Към офертата
Невероятния Кръстю Лафазанов в моноспектакъла "Пълнолудие отложен живот" - на 30 Септември
4 бр. 2 бр. 1 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
30 Септември 2020 (Сряда)
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо