Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Масив "Дамбалъ"

Югоизточна България
умерен дъжд 32°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 32° 25 юни 15° / 24° 26 юни 16° / 21° 27 юни 15° / 25° 28 юни 16° / 27°
767м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 122
преглеждания за целия период 3095
Дата на публикуване 14.04.2015г.
Mасив "Дамбалъ" (свещена вода) – планинско възвишение на 15км юго-източно от Кърджали, 7-8км североизточно от Момчилград. Достига се по черен път между селата Груево и Летовник. Върхът Дамбалъ, целият покрит с широколистна гора, се извисява над останалите ниски земни форми. От високи отвесни скали, наречени Герме кая, се стича вода, считана за лековита. В подножието е изградена чешма с няколко чучура. Особено посещавано място по Гергьовден.

Казват, че ако след полунощ на 5 май до изгрев слънце на 6 май болен човек се съблече и се изкъпе под едрите капки на стичащата се по скалата вода, ще оздравее. Тези капки образуват подобно на водопад стичане. Вярва се, че тази вода потекла от юмрука на Осман баба. Той направил чудо да задоволи жаждата на събрало се множество от светци на угощение при Софра кая (съседно свещено място). Осман баба бил много силен, водата бликнала буйно и имало опасност от наводнение. Тогава той запушил отвора със сярна (непрана) вълна и водата започнала да се стича на капки, а хълмът и отвесната скала обрасли със здравец и лековити билки. Сега в подножието на скалите водата е каптирана в чешма. От страни се оставят пари и връзват парцалчета и кончета от носена дреха. За най-студена и най-пивка се счита водата, която извира на площадка, обкичена цялата с диворастящ здравец, под първия скален пояс към върха. Вярват, че тази вода помага за пелтеци (заекващи).

В представите на местното населения върхът "Дамбалъ" се счита за "свещена планина". На най-високата част е увенчана с алианско тюрбе, нарича се Дамбалъ тюрбеси, поддържа се от с. Гривица. То е посветено на Акчели баба, светец превъплътил се в поникнало в оградата и вградено в постройката кленово дърво.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Почивка за двама край Кърджали! Нощувка със закуска, плюс външен басейн и бонус - игра на тенис корт
11 бр. 1-2 нощувка 2 25лв/ден
Валидност на ваучера:
от 1 Юни до 30 Юни 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо