Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Храм "Свети Харалампий" - Шабла

Шабла
тъмни облаци 11°C
5 дневна прогноза
днес 9° / 11° 06 апр 8° / 10° 07 апр 7° / 10° 08 апр 7° / 11° 09 апр 6° / 15°
преглеждания за последните 30 дни 35
преглеждания за целия период 1158
Дата на публикуване 01.08.2015г.
Построяването на храма "Свети Харалампий" е предприето след Освобождението, през последните години на XIXв. Разрушителното земетресение в Шабла от 1900г обаче срутило до основи започнатото, като значителните материални щети преустановили временно работата.
Особено трогателни са списъците, запазили имената на пожертвувателите, които съдържат и най-дребната лепта, постъпила за боголюбивото дело. Завършването на строежа на храма било около 1908-1909г, след което бил осветен от Варненско-Преславския митрополит Симеон.

Цялата сграда на храма е от камък. Доскоро камбаната беше закачена на дървото вляво от входа. Сега се изгражда камбанария. Храмът "Св. свщмчк. Харалампий" е трикорабна базилика. Построена е от майстор Христо Божков- Загореца. Най-старите икони в църквата са от 1857 година и са рисувани от известния в Добруджа зограф - Захари Цаньов от Трявна. През 1999г е препокрит, а интериорът претърпява основен ремонт, започнат от отец Василий Селемет през лятото на 2000г. В него се включват както всички енориаши, така и граждани с доброволен труд и осъществяват дарителски акции. Така със задружни усилия за пет месеца, до навечерието на Рождество Христово – 23 декември, изцяло преобразяват облика на притвора, наоса и олтара. Обстановката в храма впечатлява с особената светлост, създавана от белия мрамор и златистия бронз на иконостаса.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо