• Храм "Вознесение Господне" - с.Зетьово
  • GPS Координати: 42.14679627, 25.36577940
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Храм "Вознесение Господне" - с.Зетьово

село Зетьово (Област Стара Загора)
ясно небе 28°C
5 дневна прогноза
днес 16° / 33° 05 авг 17° / 33° 06 авг 17° / 32° 07 авг 19° / 30° 08 авг 20° / 31°
169м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 12
преглеждания за целия период 1002
Дата на публикуване 24.01.2017г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Храм "Вознесение Господне" - с.Зетьово" за още по-богато съдържание.
Църквата "Вознесение Господне" с.Зетьово, известна в селото под името "Свети Спас" е строена от 1872-1874 г., от майстор Димитър Стойчев /Виничкин/ от с.Югово. Изградена е от ломен камък, малка по размери, но притежаваща нещо интересно - вътре под самата църква е направено "Аязмото". Строителите са го копали и с престилки изнасяли пръстта отвън в продължение на няколко месеца. "Аязмото" е дълбоко 7 метра, дълго 6 метра и има 22 стъпала. Вътре има кладенец, а от водата му богомолците се мият и пият за здраве.
Църквата е на два етажа - на първия е "Аязмото", на втория самата църква, на която куполните стени са дебели 60см, дълга е 10м, широка-7м, висока 5м. Олтарът на църквата е висок 1.50м.

Причината за построяване на църквата е легенда, която гласи: "Едно момиче на име Таня/Тана/ от селото, сънувало "ангел", който и посочва мястото, където да бъде строежа на църквата, на което под земята е заровена икона на "Свети Спас". Когато майсторите започнали да копаят наистина намерили иконата на нашия Спасител. Оттам идва и името на църквата по народному "Свети Спас" или "Вознесение Господне".

Църквата е построена във време на колебание на българите и лутане за запазване на тяхната идентичност от османска власт. Тя е построена изцяло от дарения на жители от селото, чиито имена са изографисани заедно със иконите и стенописите от неизвестен зограф и запазени и до днес. Църковните празници, които традиционно се провеждат в църквата са "Спасов ден" и "Архангелов ден". Спасов ден е най-тачения религиозен празник за селото. Провежда се на 40-я ден след Великден. За "Спасов ден" са характерни две неща "ходене на Росен" и обичай свързан с култ за мъртвите /Спасовска задушница/. Обичаят "на Росен" се е правел преди години, прави се и сега. В нощта преди празника болните и всички останали богомолци отиват в старата църква, преспиват там и на сутринта се отъркалят в тревата на двора за здраве, пият вода от "Аязмото" налята от предната нощ и осветена на "Спасов ден", изяждат парче хляб. И до днес е запазена вярата, че водата от "Аязмото" лекува много болести.

Църквата "Вознесение Господне"
е една много интересна туристическа дестинация. Намираща се в близост до манастира "Свети Атанасий" - с.Златна ливада, по пътя Чирпан - Димитровград. Църквата заслужава да бъде посетена и разгледана, като паметник на културата - запазващ културно-историческото наследство на селото.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо