Храм "Вознесение Господне" - с.Зетьово

село Зетьово (Област Стара Загора) Ясно небе 12°C 169м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 46
преглеждания за целия период 152
Днес
1° / 12°
12°
вт, 28.03
-3° / 14°
11°
ср, 29.03
-1° / 17°
15°
чт, 30.03
1° / 20°
17°
пт, 31.03
0° / 13°
13°
Източник:
Още за обекта:
Сподели този обект:
Църквата "Вознесение Господне" с.Зетьово, известна в селото под името "Свети Спас" е строена от 1872-1874 г., от майстор Димитър Стойчев /Виничкин/ от с.Югово. Изградена е от ломен камък, малка по размери, но притежаваща нещо интересно - вътре под самата църква е направено "Аязмото". Строителите са го копали и с престилки изнасяли пръстта отвън в продължение на няколко месеца. "Аязмото" е дълбоко 7 метра, дълго 6 метра и има 22 стъпала. Вътре има кладенец, а от водата му богомолците се мият и пият за здраве.
Църквата е на два етажа - на първия е "Аязмото", на втория самата църква, на която куполните стени са дебели 60см, дълга е 10м, широка-7м, висока 5м. Олтарът на църквата е висок 1.50м.

Причината за построяване на църквата е легенда, която гласи: "Едно момиче на име Таня/Тана/ от селото, сънувало "ангел", който и посочва мястото, където да бъде строежа на църквата, на което под земята е заровена икона на "Свети Спас". Когато майсторите започнали да копаят наистина намерили иконата на нашия Спасител. Оттам идва и името на църквата по народному "Свети Спас" или "Вознесение Господне".

Църквата е построена във време на колебание на българите и лутане за запазване на тяхната идентичност от османска власт. Тя е построена изцяло от дарения на жители от селото, чиито имена са изографисани заедно със иконите и стенописите от неизвестен зограф и запазени и до днес. Църковните празници, които традиционно се провеждат в църквата са "Спасов ден" и "Архангелов ден". Спасов ден е най-тачения религиозен празник за селото. Провежда се на 40-я ден след Великден. За "Спасов ден" са характерни две неща "ходене на Росен" и обичай свързан с култ за мъртвите /Спасовска задушница/. Обичаят "на Росен" се е правел преди години, прави се и сега. В нощта преди празника болните и всички останали богомолци отиват в старата църква, преспиват там и на сутринта се отъркалят в тревата на двора за здраве, пият вода от "Аязмото" налята от предната нощ и осветена на "Спасов ден", изяждат парче хляб. И до днес е запазена вярата, че водата от "Аязмото" лекува много болести.

Църквата "Вознесение Господне"
е една много интересна туристическа дестинация. Намираща се в близост до манастира "Свети Атанасий" - с.Златна ливада, по пътя Чирпан - Димитровград. Църквата заслужава да бъде посетена и разгледана, като паметник на културата - запазващ културно-историческото наследство на селото.
Прочети още
Оставете коментар и оценка
27/03/2017
Коментирай 500 символа

Други обекти наблизо

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо

-52%
Порция октопод на плоча Цена: 13.90лв 29лв
76:33:20 6