Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
4.3 / 6 оценки
Виж още събития
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Храм "Св. Висарион Смоленски" - Смолян

Смолян
ясно небе 25°C
5 дневна прогноза
днес 13° / 26° 28 юни 13° / 25° 29 юни 10° / 19° 30 юни 8° / 20° 01 юли 9° / 23°
909м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 61
преглеждания за целия период 2481
Дата на публикуване 03.11.2014г.
Новопостороеният през ХХІв храм в съвременния център на Смолян е осветен на 2 юли 2006г от Пловдивския митрополит Арсений. Изградена е на старо църковно място - гробищен параклис от ХІХв, посветен на св. Тодор.

Това е най-новият катедрален храм в България. Патронът му е легендарна личност, чиято мъченическа съдба се свързва с епохата на помохамеданчванията в Родопите през ХVІІв, канонизиран от Българската православна църква.

Храмът е изграден по инициатива на гражданско сдружение, с главни дарители сем. Тодор и Здравка Баткови, почетни граждани на гр. Смолян. Архитекти са Антон Тодоров и Николай Бечев, конструктор е инж. Ангел Бедров. Храмът е кръстокуполен с модерен облик, подчертан с нестандартните архитектурни и конструктивни решения, също така от изпълващата го светлина, влизаща през прозорците под купола и стените. Нартексът (предверието), разположен западно спрямо основната част на храма, е покрит, оформен нагоре в камбанария. На север е изграден параклис "Св. Теодор Тирон". В южната част е прилепено подобно помещение, преминаващо в крипта поради наклона на терена. Полукръглата емпория (балкон) дава възможности за поглед от високо към наоса на храма.

Иконостасът е дело на проф. Кънчо Цанев. Иконите са рисувани от сем. Елена Кантарева-Дечева и доц. Дечко Дечев и техни ученици от специалност "Църковна живопис" към АМТИИ – Пловдив.

Камбаните са уникални, изработени през 2005г по поръчка на главните дарители от Общество за древноруска музикална култура - Москва. Единадесет на брой, те са композирани да изпълняват прекрасни мелодии в т.нар. "малинова тоналност", задвижвани с компютър. Параклисът "Св. Теодор Тирон" е обзаведен с иконостас, дело на самоукия майстор–резбар от с. Момчиловци Христо Петров. Иконите към него са от Мария Минева и Радостин Павлова, възпитаници на проф. Любен Прашков. Предстои стенописването на храма.

Сградата е приютила Неделно училище "Чисти сърца". Разполага с богата библиотека, със зала за временни изложби.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Ексклузивно в Кино Арена! Прожекция на балетния спектакъл "Triple Bill" на Кралската опера в Лондон - на 26, 29 и 30 Юни
76 бр.
Валидност на ваучера:
от 26 Юни до 30 Юни 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Семеен хотел Роял - нощувка със закуска
1 нощувка 2 25лв/ден
Nastani.bg Къща за гости Панорама
1 нощувка 2 23лв/ден

Коментари

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Инна Ив на 04 октомври 2017
Видеото е добавено от: Инна Ив на 04 октомври 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още