Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
  • Храм "Св. Висарион Смоленски" - Смолян
  • GPS Координати: 41.57524500, 24.70849600
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
4.4 / 7 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Храм "Св. Висарион Смоленски" - Смолян

Смолян
ясно небе 18°C
5 дневна прогноза
днес 7° / 18° 25 окт 5° / 15° 26 окт 4° / 14° 27 окт 4° / 13° 28 окт 3° / 11°
909м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 73
преглеждания за целия период 3957
Дата на публикуване 03.11.2014г.
Новопостороеният през ХХІв храм в съвременния център на Смолян е осветен на 2 юли 2006г от Пловдивския митрополит Арсений. Изградена е на старо църковно място - гробищен параклис от ХІХв, посветен на св. Тодор.

Това е най-новият катедрален храм в България. Патронът му е легендарна личност, чиято мъченическа съдба се свързва с епохата на помохамеданчванията в Родопите през ХVІІв, канонизиран от Българската православна църква.

Храмът е изграден по инициатива на гражданско сдружение, с главни дарители сем. Тодор и Здравка Баткови, почетни граждани на гр. Смолян. Архитекти са Антон Тодоров и Николай Бечев, конструктор е инж. Ангел Бедров. Храмът е кръстокуполен с модерен облик, подчертан с нестандартните архитектурни и конструктивни решения, също така от изпълващата го светлина, влизаща през прозорците под купола и стените. Нартексът (предверието), разположен западно спрямо основната част на храма, е покрит, оформен нагоре в камбанария. На север е изграден параклис "Св. Теодор Тирон". В южната част е прилепено подобно помещение, преминаващо в крипта поради наклона на терена. Полукръглата емпория (балкон) дава възможности за поглед от високо към наоса на храма.

Иконостасът е дело на проф. Кънчо Цанев. Иконите са рисувани от сем. Елена Кантарева-Дечева и доц. Дечко Дечев и техни ученици от специалност "Църковна живопис" към АМТИИ – Пловдив.

Камбаните са уникални, изработени през 2005г по поръчка на главните дарители от Общество за древноруска музикална култура - Москва. Единадесет на брой, те са композирани да изпълняват прекрасни мелодии в т.нар. "малинова тоналност", задвижвани с компютър. Параклисът "Св. Теодор Тирон" е обзаведен с иконостас, дело на самоукия майстор–резбар от с. Момчиловци Христо Петров. Иконите към него са от Мария Минева и Радостин Павлова, възпитаници на проф. Любен Прашков. Предстои стенописването на храма.

Сградата е приютила Неделно училище "Чисти сърца". Разполага с богата библиотека, със зала за временни изложби.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Златна есен край Смолянските езера! 2, 3, 4 или 5 нощувки със закуски и 1, 2, 3 или 4 вечери и посещение на Каньона на водопадите
12 бр. 2-5 нощувки 35лв/ден 12 бр. 22 бр. 12 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 19 Септември до 20 Декември 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Видео

Докладвай
Видеото е добавено от: Ив на 04 октомври 2017
Докладвай
Видеото е добавено от: Ив на 04 октомври 2017

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още