Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
Рейтинг:
4.3 / 4 оценки
Места за нощувка наблизо

Хижа "Тръстеная"

Своге
ясно небе 10°C
5 дневна прогноза
днес 2° / 11° 21 окт 3° / 15° 22 окт 5° / 18° 23 окт 8° / 19° 24 окт 8° / 19°
1135м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 383
преглеждания за целия период 14831
Дата на публикуване 16.07.2015г.
Хижа "Тръстеная" (Тръстена) се намира на международния маршрут Ком-Емине (Е-3), източно от Искърския пролом в подножието на вр. Издримец (1492м). Разполага с места за 30 души и малка столова. В близост до хижата има три езера, букови гори и просторни поляни, подходящи за разходка. Хижа "Тръстеная" е известна с големите си малинови насаждения и производството на малиново вино.

Откъм Искърския пролом до хижата водят два пътя от с. Гара Лакатник и с. Гара Бов, вторият от които е проходим за леки автомобили, макар и да не е в добро състояние. От с. Гара Лакатник до с. Лакатник има редовна автобусна връзка, както и маркирана в червено пътека – част от маршрута Ком-Емине, която почти изцяло следва пътя. След селото до хижата се следва маркираната пътека. Интересна забележителност по пътя е намиращата се в основата на скален венец вляво пещера – Пещерето. Представлява хоризонтален тунел с минимална денивелация и дължина от над 200м. От с. Лакатник до хижа "Тръстеная" отнема 1ч. и 30 мин.

Друг подход към х. "Тръстеная" е този от Осеновлашкия манастир Седемте престола. Пресича се река Габровница и се следва неподдържана синя маркировка в западна посока. Тя върви по почвен път до първия остър ляв завой, където се отделя вдясно и се изкачва стръмно по склоновете на вр. Издримец. След около 1ч и 30 мин. от старинния манастир пътеката се среща с маркираната в червено пътека между хижите Тръстеная и Лескова. Тръгва се надясно и много скоро се излиза на поляната северно от вр. Издримец. Оттам може да се продължи по маркираната пътека до хижата за 1ч или да се изкачи върхът без пътека и да се слезе към хижата през гората, което удължава прехода с около 30 мин.

Изкачването на вр. Издримец е най-интересният маршрут в района на хижата. Тръгва се по червената маркировка за х. Лескова, за 1ч се достига поляната северно от върха, който изглежда внушително от тази страна, въпреки скромните си 1492 м.н.в. По стръмните склонове до котата се достига без пътека за 15 мин.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Телефон:

0886 407 495

Виж карта

Активности наблизо

Оферти за забавления наблизо

Приключение край Своге! 2 часа преход с кон, в група с инструктор и екипировка
77 бр. 64 бр. 3 бр. 13 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 11 Август до 18 Ноември 2020г.
Към офертата

Коментари · 2

Габриела преди 3 години

Прекрасни гледки и природа, на където и да се обърнеш! Хижата също е много уютна, а хижарите са гостоприемни и много приятни хора. А за виното... нямам думи! :)

Виолета преди 3 години

В самата хижа не успяхме да нощуваме. Пълна е по-скоро със сезонни работници, които се грижат за полегата с малини. Но природата около хижата е чудесна. Разпънахме си палатка до езерото, барбекю. Много е спокойно и хубаво. Единственото лошо е пътят към хижата - 6.5 км от село Лакатник по камъни и чакъл. Взехме разстоянието за час и половина! Колата прегря. За леки коли хич не е препоръчително.

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо