Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.0 / 1 оценка

Балнеолечебен курорт Поморие

Поморие
умерен дъжд 4°C
5 дневна прогноза
днес 4° / 6° 18 дек 4° / 8° 19 дек -3° / 0° 20 дек -2° / 2° 21 дек -2° / 4°
преглеждания за последните 30 дни 84
преглеждания за целия период 4849
Дата на публикуване 07.10.2015г.
Поморие е един от най-красивите морски градове, неповторим и привлекателен курортен и оздравителен център. Древното Анхиало възниква през VІ–Vв.пр.Хр. като елинска колония по Черноморието. Доброто разположение до важни пътища гарантира преуспяването му, а близостта до солено езеро определя развитието на древния занаят на населението – солодобива. Запазени са уникални исторически и културни паметници Тракийската куполна гробница, музейният обект "Стари анхиалски солници", църквата "Св. Богородица", църквата "Свето Преображение Господне", манастирът "Св. Георги" и архитектурният резерват "Стари поморийски къщи".

Поморие е известен морски курорт с плаж, дълъг около 5 км, със средна широчина 30м. Покрит е с тъмен пясък, поради което силно поглъща слънчевите лъчи и се нагрява до парене. Цветът му се дължи на по-голямото съдържание на желязо и манган. Морското дъно е с малък наклон, поради което морето е удобно за къпане. Градът се превръща и в център на медицинския туризъм. В Санаторно-курортния комплекс целогодишно възстановяват здравето си хиляди граждани от страната и чужбина, ползвайки лечебните свойства на прочутата утаечно-лиманна кал – черна, мазна на пипане, с миризма на сероводород, със силикатно-карбонатен скелет и ниско съдържание на гипс. Тя е известна с лечебните си свойства още от древността.

През 1905 год. д-р Петър Стоянов я преоткрива, а след няколко години проучва Поморийското езеро, което е образувано след катастрофално земетресение през 740г.пр.Хр. След преоткриването му се построява калолечебница и Поморие се утвърждава като национален морски калолечебен курорт. Калолечението е сложно и многостранно действие. Лечебният ефект е резултат от комплексното действие на химичните, биологичните, електродинамичните и механичните фактори на лечебната кал. Обменните процеси се подобряват, също така и трофиката на тъканите. Нивото на холестерола и кръвната захар пада. Стимулира половата система и много други дейности на човешкия организъм.

Луголечението лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на женските полови органи, на бъбреците, пикочните пътища и др. Калолечението и луголечението изискват специализирана техника и технология за добиване на калта и лугата. Прилагането им също изисква специални апарати.
Прочети още
Сподели този обект:
Телефон:

0596 2 52 92, 0596 2 41 50

Още за обекта:
E-mail:
Виж карта

Къде да нощувам наблизо

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо