Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.0 / 1 оценка
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Балнеолечебен курорт Поморие

Поморие
умерен дъжд 29°C
5 дневна прогноза
днес 21° / 29° 26 юни 22° / 26° 27 юни 20° / 28° 28 юни 20° / 27° 29 юни 16° / 25°
преглеждания за последните 30 дни 145
преглеждания за целия период 5420
Дата на публикуване 07.10.2015г.
Поморие е един от най-красивите морски градове, неповторим и привлекателен курортен и оздравителен център. Древното Анхиало възниква през VІ–Vв.пр.Хр. като елинска колония по Черноморието. Доброто разположение до важни пътища гарантира преуспяването му, а близостта до солено езеро определя развитието на древния занаят на населението – солодобива. Запазени са уникални исторически и културни паметници Тракийската куполна гробница, музейният обект "Стари анхиалски солници", църквата "Св. Богородица", църквата "Свето Преображение Господне", манастирът "Св. Георги" и архитектурният резерват "Стари поморийски къщи".

Поморие е известен морски курорт с плаж, дълъг около 5 км, със средна широчина 30м. Покрит е с тъмен пясък, поради което силно поглъща слънчевите лъчи и се нагрява до парене. Цветът му се дължи на по-голямото съдържание на желязо и манган. Морското дъно е с малък наклон, поради което морето е удобно за къпане. Градът се превръща и в център на медицинския туризъм. В Санаторно-курортния комплекс целогодишно възстановяват здравето си хиляди граждани от страната и чужбина, ползвайки лечебните свойства на прочутата утаечно-лиманна кал – черна, мазна на пипане, с миризма на сероводород, със силикатно-карбонатен скелет и ниско съдържание на гипс. Тя е известна с лечебните си свойства още от древността.

През 1905 год. д-р Петър Стоянов я преоткрива, а след няколко години проучва Поморийското езеро, което е образувано след катастрофално земетресение през 740г.пр.Хр. След преоткриването му се построява калолечебница и Поморие се утвърждава като национален морски калолечебен курорт. Калолечението е сложно и многостранно действие. Лечебният ефект е резултат от комплексното действие на химичните, биологичните, електродинамичните и механичните фактори на лечебната кал. Обменните процеси се подобряват, също така и трофиката на тъканите. Нивото на холестерола и кръвната захар пада. Стимулира половата система и много други дейности на човешкия организъм.

Луголечението лекува заболявания на опорно-двигателния апарат, на женските полови органи, на бъбреците, пикочните пътища и др. Калолечението и луголечението изискват специализирана техника и технология за добиване на калта и лугата. Прилагането им също изисква специални апарати.
Прочети още
Сподели този обект:
Телефон:

0596 2 52 92, 0596 2 41 50

Още за обекта:
E-mail:
Виж карта

Популярни оферти

Grabo.bg Ранно лято в Поморие! 2 или 3 нощувки със закуски за до четирима
37 бр. 2-3 нощувки 88:88:88 3 31лв/ден
Валидност на ваучера:
от 25 Май до 30 Юни 2019г.
Към офертата
Grabo.bg През Юли и Август на първа линия в Поморие! 2 или 3 нощувки за до четирима
9 бр. 2-3 нощувки 2 22лв/ден
Валидност на ваучера:
от 1 Юли до 31 Август 2019г.
Към офертата
Nastani.bg Апартхотел Иглика
1 нощувка 2 59лв/ден
Nastani.bg Апартхотел Иглика
Апартхотел Иглика
1 нощувка 2 59лв/ден
Топ цена: 117.00лв

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още