Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 3 оценки
Места за нощувка наблизо

Алботинският скален манастир

Северозападна България
разсеяна облачност 25°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 28° 21 юни 17° / 29° 22 юни 17° / 28° 23 юни 18° / 27° 24 юни 17° / 25°
преглеждания за последните 30 дни 27
преглеждания за целия период 1564
Дата на публикуване 15.09.2014г.
Алботинският скален манастир (още Албутински манастир) се намира в местността Алботин (Албутин) по течението на река Тополовец между селата Градец и Раброво, в близост и до село Делейна. До него се достига по стръмна, тясна песъчлива пътека, в чиято основа има чешма. Скалният масив се намира от дясно на пътя, идвайки от Видин, преди село Реброво. Под него е изграден малък параклис. До нас са достигнали малко сведения за миналото Алботинския манастир. Предполага се, че възникнал е през XIII век. Сред оскъдните исторически данни изпъква и споменаването на вече изчезналото село Алтовин в регистър на Видинската кааза от 1560г.

В скалния масив, откъм северната страна на реката е бил изграден споменатият манастир, като са били използвани естествени плитки пещери и скални навеси и допълнително са били издълбани помещения и пристроени външни фасади и стени. До манастира се стига по стръмен тесен път, неговите части са разположени верижно, за което е съдействало както терасовидното разположение, така и извънредно меката скала. Всяко помещение е имало изход към терасата, покрита някога с обединяващ чардак, висящ като гнездо на 20-25 метра над реката.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотел Микс
1 нощувка 2 21лв/ден
Nastani.bg Хотел Микс
Хотел Микс
1 нощувка 2 21лв/ден
Топ цена: 41.00лв

Коментари · 1

Радостина преди 3 години

Страхотно място!!! Влюбих се в него. Има такава енергия там, има такава мистика и вълнение, че направо ти спира дъха. Песъкливата пътека от чешмата до самия манастир е заменена от здрави, макар и малко теснички бетонни стъпала, по които изкачването става сравнително лесно, качихме се с две деца на 7 и на 4г. И все пак е малко рисково - горе си е висока скала и децата трябва внимателно да се пазят от ръба. В подножието на пътеката освен чешма има и много малък параклис, поляната е проходима.

Коментирай 500 символа

Видео

Видеото е добавено от: Инна Ив на 14 септември 2017
Видеото е добавено от: Инна Ив на 14 септември 2017
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още