Рейтинг:
0.0

Светилище на връх "Св. Петър"

Софийско
разкъсана облачност 19°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 20° 13 юли 7° / 17° 14 юли 8° / 20° 15 юли 9° / 22° 16 юли 11° / 21°
1140м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 19
преглеждания за целия период 1322
Дата на публикуване 08.07.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Светилище на връх "Св. Петър"" за още по-богато съдържание.
Мегалитното светилище на връх "Св. Петър" е разположено в южният дял на Ерулската планина и се намира на 2км югоизточно от с. Горна Секирна (Област Перник). Светилището е регистрирано още от българския археолог Иван Велков през 40-те години на ХХв. През 70-те култовото предназначение на мястото е потвърдено от теренните проучвания на проф. Димитрина Митова-Джонова.

Скалният връх "Св. Петър" е ограден от крепостна стена с приблизителна дебелина 2м без хоросанова спойка. Оградената площ има кръгъл неправилен план с максимална ширина около 100м. Днес стените са обрасли с храсти и треви и се очертават на терена като лек вал. Въз основа на местоположението и археологическите метериали открити от археолозите на това място, архитектурното съоръжение на връх "Св. Петър" дават основание древният градеж да бъде разглеждан като култово, отколкото като фортификационно съоръжение от средата на I хил. пр. Хр. и да бъде сързано със култа към Слънцето. Днешният оброк Св. Петър от тази местност е далечна реминисценция на праисторическото езическо светилище.

Украсата по намерените фрагменти от керамика на връх "Св. Петър" е характерна за т.нар. стил "Басараби", който е много популярен във втората фаза на Ранножелязната епоха и е бил разпространен на доста голяма територия. Най-близки паралели археолозите правят с находки открити на Пернишката крепост, както и с отделни находки без археологически контекст.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта

Оферти за забавления наблизо

Приключение край Брезник! Спускане по въжен тролей, стрелба с лък, хвърляне на ножове и игра "Голмайстор"
10 бр. 3 бр. 20 бр. 6 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 20 Юни до 9 Август 2020г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо