Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0

Светилище на връх "Св. Петър"

Софийско
ясно небе 26°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 28° 22 авг 16° / 28° 23 авг 17° / 29° 24 авг 17° / 29° 25 авг 16° / 29°
1140м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 41
преглеждания за целия период 997
Дата на публикуване 08.07.2015г.
Мегалитното светилище на връх "Св. Петър" е разположено в южният дял на Ерулската планина и се намира на 2км югоизточно от с. Горна Секирна (Област Перник). Светилището е регистрирано още от българския археолог Иван Велков през 40-те години на ХХв. През 70-те култовото предназначение на мястото е потвърдено от теренните проучвания на проф. Димитрина Митова-Джонова.

Скалният връх "Св. Петър" е ограден от крепостна стена с приблизителна дебелина 2м без хоросанова спойка. Оградената площ има кръгъл неправилен план с максимална ширина около 100м. Днес стените са обрасли с храсти и треви и се очертават на терена като лек вал. Въз основа на местоположението и археологическите метериали открити от археолозите на това място, архитектурното съоръжение на връх "Св. Петър" дават основание древният градеж да бъде разглеждан като култово, отколкото като фортификационно съоръжение от средата на I хил. пр. Хр. и да бъде сързано със култа към Слънцето. Днешният оброк Св. Петър от тази местност е далечна реминисценция на праисторическото езическо светилище.

Украсата по намерените фрагменти от керамика на връх "Св. Петър" е характерна за т.нар. стил "Басараби", който е много популярен във втората фаза на Ранножелязната епоха и е бил разпространен на доста голяма територия. Най-близки паралели археолозите правят с находки открити на Пернишката крепост, както и с отделни находки без археологически контекст.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Още за обекта:
Виж карта
Посетено от:
BatB
Добавено в любими:
ДесиславаTeodoraT

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо