Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0

Връх Газей - Пирин

Банско
слаб снеговалеж -4°C
5 дневна прогноза
днес -9° / -1° 20 дек -13° / -0° 21 дек -9° / 6° 22 дек -10° / 5° 23 дек -11° / 6°
2704м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 18
преглеждания за целия период 1038
Дата на публикуване 08.10.2014г.
Газей е един от най-живописните върхове в Пирин планина. Върхът е разположен на малко странично било на Полежанското странично било-Газейското било и се извисява на 2761 метра надморска височина. Това го поставя на 11-о място по височина сред останалите планински върхове.

Панорамата на връх Газей откъм връх Полежан е спираща дъха, но донякъде измамна. Откъм Полежан Газей изглежда като малък връх, който едва се извисява над Горно Газейско езеро.

Един поглед към западните склонове на Гезай разсейва оптичната измама. Западните склонове на върха са доста стръмни. Погледнат откъм долината върхът изглежда повече от внушително. Газей се вижда ясно дори и от Разложкото поле.

Любопитен факт е, че по време на Възродителния процес в средата на 80-те години на 20-и век името на връх Газей е официално променено на Войводски връх. Въпреки че старото име не е връщано и новото име продължава официално да стои върху картите, почти никой от туристите не го използва.

Според официалната категоризация северозападния ръб на връх Газей е алпийски обект от категория II "б". Интерес за алпинистите представлява източната стена на върха. Тя се спуска почти отвесно към Газейския циркус и езера и е предизвикателство дори за опитните катерачи.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други обекти наблизо

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо