Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Винарска изба "Вила Басареа"

Югоизточна България
ясно небе 28°C
5 дневна прогноза
днес 17° / 31° 13 юли 16° / 25° 14 юли 13° / 27° 15 юли 14° / 29° 16 юли 15° / 31°
преглеждания за последните 30 дни 18
преглеждания за целия период 882
Дата на публикуване 10.01.2018г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Винарска изба "Вила Басареа"" за още по-богато съдържание.
Вила Басареа e малка винарска изба с капацитет от 70 тона, разположена в южната част на лозаро-винарския район на Тракийската низина. Намира се в гр. Харманли само на 8 км от древния римски път Via Diagonalis.
За направата на всяко едно от вината на избата се използва местно грозде, отглеждано от изтъкнати лозари от региона. Някои масиви са на възраст повече от четиридесет години, което осигурява отличителен характер на вината, произвеждани по класически технологии с изключително много ръчен труд. Стремежът на Вила Басареа е да съчетае знанията и процесите на модерната технология с традициите на нашите предци, създавайки едно различно и забележително вино.

Идеята на името на винарната е да отразява отношението на собствениците към местната история, да влага чувството за връзка с предшествениците ни и да оказва почит на миналото на винарския занаят.

BA’SSAREUS (Bassareus) е тракийско прозвище на Дионис, което, според гръцките обяснения, произлиза от басара (bassara) или басарис (bassaris) – дългата роба, която самото божество и Менадите (Maenads) са носили в Тракия, откъдето идват и честите именувания на Менадите – Басари (Bassarae) или Басариди (Bassarides). Името на тази дреха също изглежда свързанос басарис (bassaris) – лисица, вероятно защото се е правила от лисичи кожи. Причината за това може би е било привличането на животното към гроздето, причинявайки загуби на лозарите. Счита се за възможно Басареус да е божеството, пазещо лозята от вредители.

Открийте вината на Южен Сакар!
Срещнете се с технолога на винарната и научете тайните на винопроизводството в този регион и наследството на траките!
Дегустационни пакети:
3 вина: 10 лв.
5 вина: 12 лв.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Работно Време:

понеделник до петък: 9:00-17:00
събота и неделя: по предварителна заявка

Телефон:

0888887934

Още за обекта:
Web site:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо