Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Резерват "Вълчи дол"

Югоизточна България
ясно небе 32°C
5 дневна прогноза
днес 20° / 34° 21 юли 17° / 32° 22 юли 19° / 34° 23 юли 21° / 29° 24 юли 18° / 29°
537м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 43
преглеждания за целия период 1578
Дата на публикуване 30.10.2014г.
Това е единственият строг резерват в област Кърджали. Обявен е за защитен обект през 1980г. По-късно (през ноември 1993г) е включен в категорията строг резерват с национално значение. Общата му площ е 774.7 ха, като в състава влиза част от общините Момчилград, Крумовград и Кърджали. Намира се в района на яз. "Студен кладенец" при с. Бойник, Крумовградско. Теренът е с изключително разнообразен ландшафт: скали, пасища, гори, храсти. Горската част се състои от формации на зимен дъб, примесен с келяв габър, липа, воден габър, горун, благун, цер и др. Такъв вид формации не се среща в нито един от досега обявените резервати в страната.

В района силно е изразено средиземноморското влияние, което е дало отражение върху флората и фауната. Установени са около 15 вида растения, включени в Червената книга на България. Голям интерес представлява орнитофауната. Представена е както от южни видове: орфеево коприварче, скален дрозд, червенокръста лястовица, така и от много представители на редки и изчезващи грабливи птици. Голяма част от тях са застрашени или уязвими според номенклатурата на Birdlife International. Царският орел и черният лешояд са в категорията световно застрашени.

Тук обитават скалният орел, белоопашатият мишелов, керкенезът, египетският лешояд, черният лешояд, черният щъркел, белоглавият лешояд и др. Установени са 23 вида грабливи птици, от които 21 са включени в Червената книга на България. Царският орел и черният лешояд са включени в категорията "световно застрашени видове" според номенклатурата на BIRDLIFE International. Разнообразието на влечугите е също голямо. От бозайниците се срещат сърна, вълк, дива свиня, елен лопатар и др.

Интересен за посещение район, включен в основни туристически маршрути.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още