Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 3 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Резерват Долна Топчия - Елхово

Елхово
тъмни облаци 12°C
5 дневна прогноза
днес 5° / 16° 25 фев 3° / 11° 26 фев 4° / 16° 27 фев 4° / 14° 28 фев 1° / 10°
преглеждания за последните 30 дни 77
преглеждания за целия период 2987
Дата на публикуване 14.01.2015г.
Резерват Долна Топчия е поддържан резерват, който се простира на територия от 467,47 хектара в землището на град Елхово. Лесно можете да достигнете до него с кратка разходка от центъра на Елхово до парковата пешеходна зона на града. След преминаване по бетонeния мост над река Тунджа ще откриете началото на пътека, обозначена с червена маркировка, която води през най-значимите и живописни места. Основната цел на защитената територия е запазването на единственото естествено местообитание на Колхидски фазан в Европа. С изключение на находището му у нас и на едно находище в Гърция почти навсякъде в Европа този вид фазан се е кръстосал с други внесени подвидове. С цел съхранението му е изградена фазанария, в която старателни служители се грижат този вид да живее и обитава все още резервата.

Сред буйната растителност, в самия край на изградената пътеката се наблюдават и други представители на орнитофауната – колония от чапли: сиви, нощни, гривести, малки и бели. Изградена е къща на дърво за наблюдение на впечатляващите представители. Звуците, които издават чаплите правят мястото много интересно и мистично.

В по-голямата си част защитената територия е покрита с вековни лонгозни гори. Флората е представена от ясенови масиви и млади смесени труднопроходими широколистни гори. Заради трудността на прехода през буйната и девствена растителност на резервата тази пътеката се оказва единственият начин да опознаете биологичното разнообразие тук. Защитени от закона растителни видове, които се срещат са стрибърниевата ведрица, битинския синчец и блатното кокиче. Те са включени и в Червената книга на България.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още