• Резерват Долна Топчия - Елхово
  • GPS Координати: 42.19593700, 26.56811718
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
5.0 / 3 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо

Резерват Долна Топчия - Елхово

Елхово
ясно небе 3°C
5 дневна прогноза
днес -1° / 4° 16 яну -2° / 3° 17 яну -3° / 0° 18 яну -4° / 0° 19 яну -4° / 1°
преглеждания за последните 30 дни 99
преглеждания за целия период 3982
Дата на публикуване 14.01.2015г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Резерват Долна Топчия - Елхово" за още по-богато съдържание.
Резерват Долна Топчия е поддържан резерват, който се простира на територия от 467,47 хектара в землището на град Елхово. Лесно можете да достигнете до него с кратка разходка от центъра на Елхово до парковата пешеходна зона на града. След преминаване по бетонeния мост над река Тунджа ще откриете началото на пътека, обозначена с червена маркировка, която води през най-значимите и живописни места. Основната цел на защитената територия е запазването на единственото естествено местообитание на Колхидски фазан в Европа. С изключение на находището му у нас и на едно находище в Гърция почти навсякъде в Европа този вид фазан се е кръстосал с други внесени подвидове. С цел съхранението му е изградена фазанария, в която старателни служители се грижат този вид да живее и обитава все още резервата.

Сред буйната растителност, в самия край на изградената пътеката се наблюдават и други представители на орнитофауната – колония от чапли: сиви, нощни, гривести, малки и бели. Изградена е къща на дърво за наблюдение на впечатляващите представители. Звуците, които издават чаплите правят мястото много интересно и мистично.

В по-голямата си част защитената територия е покрита с вековни лонгозни гори. Флората е представена от ясенови масиви и млади смесени труднопроходими широколистни гори. Заради трудността на прехода през буйната и девствена растителност на резервата тази пътеката се оказва единственият начин да опознаете биологичното разнообразие тук. Защитени от закона растителни видове, които се срещат са стрибърниевата ведрица, битинския синчец и блатното кокиче. Те са включени и в Червената книга на България.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Още за обекта:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Препоръчано от
Decathlon logo

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още