Подкрепете Опознай.bg в конкурса "Сайт на годината" за категория "Медиен сайт".

Гласувайте тук
Рейтинг:
0.0
Места за нощувка наблизо

Крепост "Асара" - Рабово

Крумовград
ясно небе 21°C
5 дневна прогноза
23 окт 12° / 25° днес 13° / 26° 25 окт 14° / 20° 26 окт 13° / 21° 27 окт 12° / 22°
325м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 96
преглеждания за целия период 3256
Дата на публикуване 16.10.2014г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Крепост "Асара" - Рабово" за още по-богато съдържание.
На 2км западно от село Рабово, недалеч от стената на яз. Студен кладенец, се намират останки на средновековната крепост "Асара". Крепостта впечатлява със стратегическото си положение и умелото й вграждане сред непристъпните канари, откъдето е имало отлична видимост към целия регион. Асара е заемала водеща роля за Византия в контрола и охраняването на земите й в Източните Родопи.

Укреплението е имало стени с височина 6 метра и дебелина 2 метра, изградени от каменни блокове, споени с хоросан. Имало е и 4 огромни скални кули, заграждащи вътрешността й. В една от тези кули е открита малка пещера, а до нея гробове. Вътрешността на крепостта е била разделена на две части от друга стена. Горната част е била по-малката по размер и е имала охранителни кули. В наши дни части от крепостната стена тук е паднала, но e останалa здравa на земята. В долната част са открити запазени основи на сграда, строена с големи правоъгълни камъни.

Крепостта Асара край Рабово е обявена за археологически паметник на културата с национално значение.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо