Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 1 оценка
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Паметна плоча на Иван Ковашки - Априлци

Априлци
ясно небе 12°C
5 дневна прогноза
днес 2° / 14° 10 апр 5° / 16° 11 апр 8° / 13° 12 апр 4° / 12° 13 апр 3° / 16°
511м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 18
преглеждания за целия период 521
Дата на публикуване 19.02.2018г.
Иван (Йонко) Минков Ковашки постъпва в армията на 1 декември 1908г. След подготовката е награден с часовник с лика на Царя и произведен в младши подофицер и е назначен за взводен подофицер на 4-ти взвод в 5-та рота. След септември 1910 г. остава на свръхсрочна служба.

По време на Балканската война взводът под негово командване спасява от поголовна сеч от турската войска едно гръцко градче и трите села около него; жителите на тези гръцки селища са поискали българите спасители да бъдат наградени от гръцкия крал, но нашето командване отказало. През Междусъюзническата война усилен взвод (около 70 души) под командването на фелдфебел Ковашки заема една височина по пътя Вършец - прохода Петрохан и спира голяма румънска кавалерийска част, като пленява офицер и осем кавалеристи и отказва вражеската част да навлезе в Софийското поле и оттам в София (13 юли 1913 г.). Преди това спасява от плен знамето на 34-ти пехотен Троянски полк. Преди примирието командва рота и води тежки боеве с гръцките части, насочили се към Пловдив.

За множеството си заслуги получава 4 кръста за храброст. Участва и в цялата фаза на Първата световна война с 34-ти пехотен Троянски полк, като неизменно е знаменосец на полка. След войната става свещеник в родния край.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта
Посетено от:
ТатянаМирославаivelina

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо