• Паметна плоча на Димитър Ковач - Тетевен
  • GPS Координати: 42.91840757, 24.26608706
  • Отвори в Google Maps
Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Паметна плоча на Димитър Ковач - Тетевен

Тетевен
ясно небе 20°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 22° 13 апр 12° / 20° 14 апр 11° / 23° 15 апр 13° / 28° 16 апр 15° / 22°
425м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 10
преглеждания за целия период 875
Популярност на обекта в различни класации
Дата на публикуване 20.03.2018г.
Добави снимки Опознай.bg разчита на потребителите си да помагнат да покажем със снимки или видео всички наши красиви забележителности. Изпратете ваши снимки за "Паметна плоча на Димитър Ковач - Тетевен" за още по-богато съдържание.
Роден е на 28.10.1850г. По време на Освободителната война е преводач на руските войски. После учителства в някои селища. А след това е мирови съдия и адвокат в Тетевен. Обиква балканджиите и целия си живот посвещава на тяхното добруване. В ония ранни години, за да улесни учебното дело, на български език превежда книгите „История на педагогиката”, „Начална школа”, „Постепенно възпитание” и други. Но най-полезна е неговата дейност като дългогодишен председател на местното читалище – организира вечеринки, създава хор, подготвя пиеси. По негова инициатива се създава благотворителен комитет. Със събраните средства са издигнати наместниците на Георги Бенковски и четниците Сава Младенов и Христо Габровчето. Самият Ковач дава най-голямата лепта. Създава и Фонд за издръжка и просвета на бедни ученици, Фонд за култура на тетевенските граждани. Ковач купува прожекционен апарат и прожектира „светлинни картини”, за да запознае хората с различни области на естествознанието и обществения живот. Той е първият тук, който събира народни песни, поговорки и други народни умотворения от Тетевенския край.

Кипящата енергия на Ковач е в стопанския живот. За да осигури поминък на хората, още през 1910г основава първото предприятие в Тетевен – фабрика „Вит”. Негова инициатива е построяването на първата читалищна сграда в Тетевен. Тя е открита тържествено на 8 август 1910г с пиесата „Иванко”. Но Ковач е бил и голям природолюбител. Няма връх в Тетевенския балкан, където да не е стъпил неговият крак. Починал през март 1935г. Един от неговите сподвижници Димитър Стойчев е записал в спомените си: „В Тетевен живял един необикновен човек. Един скрит поет, мислител, голям познавач на народните умотворения и най-важното – един родолюбец.” В знак на признателност днес улица в Тетевен носи неговото име, а портретът му краси много обществени сгради.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Активности наблизо

Оферти за нощувки наблизо

Почивка в Тетевен: Нощувка със закуска и вечеря и възможност за обяд, плюс сауна и паркинг
20 бр. 1 нощувка 75лв/ден 12 бр. Оферта от Grabo.bg
Валидност на ваучера:
от 6 Януари до 31 Август 2024г.
Към офертата

Оферти за забавления наблизо

"Музиката на Италия" с Руслан Мъйнов и Левон Манукян - на 11 Ноември в Читалище "Съгласие", Тетевен
Валидност на ваучера:
11 Ноември 2024 (Понеделник)
Към офертата
Концерт на Хилда Казасян и Плевенска филхармония, със специалното участие на Теодосий Спасов и Васил Петров: на 18 Юни в Читалище "Съгласие", Тетевен
Валидност на ваучера:
18 Юни 2024 (Вторник)
Към офертата

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо