Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.0 / 1 оценка

Очно изворче - Нареченски бани

село Нареченски бани
силен снеговалеж 1°C
5 дневна прогноза
днес -0° / 1° 19 ное -3° / 4° 20 ное -5° / 8° 21 ное -1° / 11° 22 ное -3° / 9°
625м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 186
преглеждания за целия период 5918
Дата на публикуване 01.07.2015г.
Легенди се носят за лековитата вода на курорта Нареченски бани. Тя помага на хора със заболявания на нервната система и щитовидната жлеза, на хипертоници и диабетици. Един от изворите е придобил известност под името "Очно изворче". Водата от него се използва за промивка на очите и се вярва, че лекува хронични конюнктивити от възпалително и алергично естество. Този извор е с по-висока радиоактивност на минералната вода - с радон 4070 бекерела или 110 нано-Кюри/л и с по-ниска температура от останалите извори - 21.5 градуса по Целзий .

Курортът се посещава и от хора с бъбречни проблеми. Специалистите са доказали положителното въздействие на нареченските минерални води върху стомаха, вътрешните органи, жлъчката, дихателните органи, бъбреците.

Нареченски бани съществува като курорт официално от 1 юли 1891г, когато там е открита първата баня. В селото, което се намира след Асеновград и е на около 40 километра от областния център Пловдив, постоянно живеят около 1000 души. През летния сезон, заедно с гостите то се увеличава до 3000.

Курортът е разположен в малко дефиле по течението на р. Асеница сред богато озеленените с широколистни и иглолистни гори склонове на Средните Родопи и е на височина 620-660м над морското равнище. Минералните води тук извират от няколко естествени и сондажни източници, като преобладаващата част от тях са хипотермални (33 градуса по Целзий), слабоминерализирани, сулфатно-хидрокарбонатно-натриеви, бистри, безцветни, без мирис и с добри питейно-вкусови качества.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други обекти наблизо

Други подобни обекти в страната

Текущи промоции наоколо