Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
0.0
Виж още събития
Места за нощувка наблизо

Манастир "Света Богородица - Ястреб"

Северозападна България
ясно небе 28°C
5 дневна прогноза
днес 18° / 29° 20 юни 18° / 29° 21 юни 18° / 31° 22 юни 19° / 32° 23 юни 20° / 34°
189м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 40
преглеждания за целия период 615
Дата на публикуване 17.01.2018г.
Манастирът "Света Богородица", известен и с името "Ястреб" се намира в местността Сливешки ливади, между южните околности на град Ловеч и с. Сливек. Създаден през XIV век по времето на цар Иван Александър. Тук монаси книжовници създават ръкописни евангелия. До нас са достигнали четири от тях, създавани през 1544, 1555 и 1558г. Днес се съхраняват в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и библиотеката на град Велико Търново.

През XVII век е създаден "Требник", който днес е в Рилския манастир. Преписа на Бориловия синодик от XIV век е създаден по поръка на Ловешкия деспот Иван Александър и се съхранява в Академията на науките на Санкт Петербург. В Регионален исторически музей, Ловеч се съхранява друга част от творбите, сред които е "Дриновия сборник".

В манастира работят монасите Душко Граматик, Петър Граматик, граматик Ангелак и др. След XVII век, манастира е разрушен и изгорен от османските власти. Според преданията за Светата обител при идването на турците ястреб слязъл от небето и взел храмовата икона на Св. Богородица, която отнесъл в Троянския Балкан и оставил на едно голямо дърво. Монасите от манастира тръгнали по пътя на птицата и именно те са тези, които създали днешния Троянски манастир.

След дълги години на забрава, манастирът е възстановен по идея на отец Вениамин Павлов, изцяло с дарения. Възстановяването на манастира започва след появата на образа на Богородица на скала в близост до манастира. Църквата е с големина над 50кв.м, а на пода на храма има черна мраморна плоча с гравирани две години: 1690, годината на разрушаване и 2014, годината на освещаване на новопостроения храм и камбанарията на манастира. Храмовият празник на манастира е на 8 септември.
Прочети още
Сподели този обект:
Добавено от:
Виж карта
Посетено от:
Георги

Популярни оферти

Nastani.bg Къща за гости Тинковата къща - нощувка със закуска
1 нощувка 2 30лв/ден
Nastani.bg Хотел Лиани - нощувка със закуска
1 нощувка 2 33лв/ден
Nastani.bg Хотел Ловеч - нощувка със закуска
1 нощувка 2 35лв/ден

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо