Рейтинг:
4.8 / 5 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Исторически музей - Етрополе Този обект е част от официалните Топ 100 национални обекта

Етрополе
разсеяна облачност 15°C
5 дневна прогноза
днес 10° / 17° 14 юли 9° / 20° 15 юли 10° / 23° 16 юли 12° / 24° 17 юли 13° / 20°
543м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 30
преглеждания за целия период 3016
Популярност на обекта в различни класации #100
Дата на публикуване 07.07.2014г.
Историческият музей в Етрополе открива първата си експозиция през 1958г. Десет години по-късно, през 1968г, в реставрираната сграда на бившия конак е открита и втората експозиция на музея. И до днес музеят на Етрополе се помещава в тази сграда, строена в периода 1853-1870г Това е втората запазена и до днес обществена сграда в Етрополе след Часовниковата кула (1710г). В десетте зали на музея е разказано миналото на Етрополския край.

Тук посетителите могат да видят най-старите свидетелства за живота в Етрополската котловина, датиращи от бронзовата епоха (около III-II хил. пр.н.е.). В зала "Археология" са изложени каменни брадви, чукове, съдове, използвани във всекидневния живот на траките, глинени урни, амфори и др.

Фибули, пръстени, златни нагръдници, както и стъклен алабастрон за благовонни масла са изложени в колекция "Накити", датираща се от V-ІVв пр. Хр.

В четири от залите на Историческия музей е поместена етнографската експозиция. Показани са предмети на бита, облекло и накити от ХІХв, изделия на местни занаятчии от ХVІв до ХХв, снимки и документи. Могат да се видят разнообразните инструменти на старите рудари в Етрополе – лопати, клещи, миньорски лампи, дървени стълби. Представени са различни произведения на ковашкия, ножарския и други занаяти.

Характерните за района пафти (метални токи за колан, използвани от жените) със седефени плочки и филигранни орнаменти са показани в централната зала на първия етаж. Там могат да бъдат видени още гривни, пръстени и обеци, изработени от местни майстори. В една от витрините е показано типично каракачанско облекло – каракачаните са гръцкоговоряща общност в България. В другите експозиции на музея са съхранени експонати от Етрополската книжовна школа от ХVІ-ХVІІв, показано е и развитието на просветното дело в региона. Оръжия, ордени, медали, документи и снимки разказват на посетителите за участието на местните хора във войните за национално освобождение и обединение.В Арнаудовата къща, която е филиал на Историческия музей, е направена възстановка на възрожденския градски бит в Етрополе от средата на ХІХ в. Арнаудовата къща е типична възрожденска къща. Предполага се, че е строена около 1850-1860г и е била собственост на етрополския търговец и кожар Николчо Арнаудов. Къщата е двуетажна, с широк чардак. В приземния етаж е била кожарската работилница и помещенията за добитъка на семейството. През 1980г къщата е реставрирана и е открита музейната експозиция. В Арнаудовата къща е представена традиционната подредба на централното помещение – "кащи", което е служело за кухня и всекидневна. Там може да се види подредена домашната посуда, огнището с веригата и котлето, тъкачният стан. От "кащи" посетителите влизат в спалнята на цялото семейство – собата. Одърът е застлан с шарени черги, покрай стената са наредени домашно тъкани възглавници, а от дървения таван виси люлката за бебето.

В другата стая – одаята, която е изпълнявала функциите на гостна е показано влиянието на Западна Европа. Посетителите могат да видят дървен креват с тоалетка и огледало, в средата на стаята има маса и столове от виенски тип, грамофон и музикални инструменти – акордеон, кларинет. Неразделна част от интериора на къщата е дърворезбата и дървените тавани, дело на местни майстори резбари.

Сградата на музея, Арнаудовата къща и Часовниковата кула са обявени за архитектурни паметници на културата в брой 37 на Държавен вестник от 1964г.

В музея се продават информационни материали, брошури, картички и сувенири.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Цени:

Ученици, студенти, пенсионери - 1.00 лв.; възрастни - 2.00 лв.; деца до 7 г.; хора с увреждания и ученици от община Етрополе - безплатно; беседа - 6.00 лв.

Работно Време:

Понеделник - събота:
08:00 - 12:00 ч.; 13:00 - 17:00 ч.

Неделя:
09:00 - 15:00 ч.

Телефон:

072062124

Още за обекта:
E-mail:
Виж карта

Коментари

Коментирай 1000 символа

Видео

Други подобни обекти в страната

Други обекти наблизо

Вижте още