Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
5.0 / 2 оценки
Участва в пътешествия
Места за нощувка наблизо

Еленска базилика

Стара Планина
силен дъжд 22°C
5 дневна прогноза
днес 15° / 24° 26 юни 17° / 22° 27 юни 16° / 26° 28 юни 18° / 23° 29 юни 14° / 22°
867м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 54
преглеждания за целия период 2159
Дата на публикуване 19.09.2014г.
Святото място се намира на около 3.5км североизточно от град Пирдоп. Местността и реката, която протича през нея, се наричат "Еленско" и "Еленска река", а развалините на раннохристиянската базилика "Еленски манастир" или манастир "Свети Илия". Мястото е древно тракийско светилище на племето великокойлалети.

По архитектурни данни базиликата е от типа укрепени храмове. Църквата се намира в източната част на неголям двор, ограден с дебели крепостни стени и 4 броя четириъгълни кули. Строена е към края на Vв, а преустройвана в годините на имп. Юстиниан Велики (527-565г). Изграждането на защитната крепостна система се свързва с масираните славянски нападения през VI - началото на VIIв на Балканите. В годините на Втората българска държава Еленската църква е активно работещо книжовно средище. Известен паметник от тази епоха е Пирдопският апостол - среднобългарски паметник от началото на XIIIв, за който има запазено предание, че е намерен през XIXв укрит в ниша в самата църква.

Църквата е била действаща до към 1700г. От устни предания се знае, че при един поход на османски войски в района от това време живеещите в близкото село Лъджене мюсюлмани наклеветили монасите от манастира, че не се подчиняват и се подиграват на жителите на селото. Тогава тя е обстрелвана с топове и опожарена по заповед на предводителя на войските Яхия паша.

В момента конструктивното състояние на руините на храма не е задоволително, а това на ограждащата ги крепостна стена е изключително тежко. Старината се нуждае от реставрация и консервация!
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Популярни оферти

Nastani.bg Хотел Борова гора - нощувка със закуска
1 нощувка 2 45лв/ден
Grabo.bg През Юли и Август в Копривщица! Нощувка със закуска за двама
30 бр. 1 нощувка 2 23лв/ден
Валидност на ваучера:
от 1 Юли до 31 Август 2019г.
Към офертата
Grabo.bg АТВ разходка от Копривщица до местност Хайдушки кладенец, връх Климаш или връх Богдан - за един, четирима или петима
2 бр. 88:88:88
Валидност на ваучера:
от 14 Юни до 14 Юли 2019г.
Към офертата

Коментари

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други обекти наблизо

Вижте още