Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Научи повече »
Рейтинг:
3.3 / 4 оценки
Места за нощувка наблизо
Места за хапване наблизо
City Pub Велико Търново ~13км.

Диви кактуси - Пушево

село Пушево
слаб дъжд 2°C
5 дневна прогноза
днес -3° / 5° 21 яну -2° / 5° 22 яну -3° / 3° 23 яну -4° / 3° 24 яну -2° / 1°
223м. н.в.
преглеждания за последните 30 дни 60
преглеждания за целия период 3385
Дата на публикуване 04.09.2014г.
Поляната с диворастящи кактуси се намира в местността "Дола" на около 400м югоизточно от центъра на село Пушево. В дола, край реката, непосредствено в подножието на поляната с кактусите се намира разкошната лековита чешма "Бисерна вода".

На поляната, на площ от над 1 декар, незнайно как са се размножили множество туфи от необичайните за Балканите кактуси. Никой не знае кога точно са се появили. Хората се шегуват, че сякаш живеят в Мексико. И в това може и да има известен резон. Кактусите са от вида Опунция (Opuntia) и родината им е именно Мексико. А предвид факта, че старото име на селото е Гурбетчийско и негови жители са ходили на гурбет по Северна Америка, напълно възможно е и някой завърнал се гурбетчия да е донесъл в багажа си няколко чепки от необичайното, бодливо и красиво растение. И част от бързо размножаващите се и лесно прихващащи се кактуси да са били изхвърлени в близкия дол. В началото никой не знаел как се казват странните цветя и в селото започнали да ги наричат жаби, поради широките им, зелени листа. А цветовете им наричат със страната дума урки.

През месеците май-юни обикновено цъфтят с разкошни, сладникаво ухаещи, жълти и червени цветове. Плодовете им са известни като бодлива круша. Във вътрешността си този екзотичен плод е тъмночервен, плътен и изпълнен с малки ядливи семенца. Вкусът му е сладък, а ароматът е свеж, напомнящ на диня.

В началото на юни, всяка година в село Пушево се провежда и Празник на кактуса.
Прочети още
Сподели този обект:
Източник:
Виж карта

Популярни оферти

Коментари · 2

Сабина преди 3 години

Интересно място.

Калина преди 2 години

Това, което видяхме, бяха едва няколко туфи. Поляната е в края на селото и явно не се поддържа от местните. Все пак ми беше интересно да ги видя. Координатите са точни, лесно открихме мястото.

Коментирай 500 символа
Печели с Опознай.bg

Трупай точки и ги осребри за бъдещи покупки в Grabo.bg

Други обекти наблизо

Вижте още

Други подобни обекти в страната